Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]
Pierogi z wędzonym łososiem Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)
300 g mąki pszennej
150 ml gorącej wody
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz
250 g białego sera
150 g wędzonego łososia
opcjonalnie szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 szklanki wody
4 łyżki śmietany 18%
1/2 pęczka świeżego koperku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.