Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierogi z makiem i bakaliami Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]

Pierogi z makiem i bakaliami Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
jajko
1,5 łyżki oleju
woda

Składniki na farsz makowy

200 g maku mielonego
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
3 łyżki cukru
50 g masła
jajko
kilka kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo
80 g masła
łyżka cukru

Wykonanie
Farsz makowy. Do maku dodać jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie wymieszać masę, aby wszystkie składniki się połączyły.

Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagnieść ciasto (powinno być elastyczne).
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy makowej. Zlepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyłożyć na talerz. Polać podrumienionym masłem i oprószyć cukrem.

Zobacz również

Tłumy na spotkaniu autorskim z Wojciechem Sumlińskim, w Starachowicach [ZDJĘCIA]

Tłumy na spotkaniu autorskim z Wojciechem Sumlińskim, w Starachowicach [ZDJĘCIA]

Iłżecki Jarmark Wielkanocny z mnóstwem atrakcji. Było mnóstwo ludzi [ZDJĘCIA]

Iłżecki Jarmark Wielkanocny z mnóstwem atrakcji. Było mnóstwo ludzi [ZDJĘCIA]

Polecamy

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

"$hrek 2" grupy Lor z udziałem Zbigniewa Zamachowskiego

"$hrek 2" grupy Lor z udziałem Zbigniewa Zamachowskiego

Szkolna miłość, która trwa już prawie 50 lat. Historia miłości Grzegorza Wonsa

Szkolna miłość, która trwa już prawie 50 lat. Historia miłości Grzegorza Wonsa