Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]
Pierogi z makiem i bakaliami Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
jajko
1,5 łyżki oleju
woda
Składniki na farsz makowy
200 g maku mielonego
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
3 łyżki cukru
50 g masła
jajko
kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo
80 g masła
łyżka cukru
Wykonanie
Farsz makowy. Do maku dodać jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie wymieszać masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagnieść ciasto (powinno być elastyczne).
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy makowej. Zlepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyłożyć na talerz. Polać podrumienionym masłem i oprószyć cukrem.