Dania z botwinką. Tarta z botwinką i ricottą [PRZEPIS]

mad
Tarta z botwinką i ricottą.
Tarta z botwinką i ricottą. Fot. Stanisław Romek
Co można zrobić z młodej, wiosennej botwinki? Pyszną tartę! Zobaczcie przepis!

Wiosenna tarta z botwinki z serkiem ricotta to propozycja na obiad lub przekąskę naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 100 g masła
  • jajko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • pęczek botwinki
  • opakowanie sera ricotta 250 g
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Wykonanie
Do robota wrzucić przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce, ok. 30 min.
W międzyczasie umyć buraczki, obciąć końcówki, posolić, popieprzyć, zawinąć w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. 30 minut, tak, żeby buraczki były na wpół twarde.
Do miski dać ser ricottę, jogurt oraz jajka i wymieszać na gładką masę. Liście botwinki wymyć, wysuszyć i pokroić na drobne kawałki. Botwinkę wrzucić do masy serowej. Upieczone buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do masy.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę (24 cm.). Nadmiar ciasta odkroić. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, podpiec 10-15 min. Na ciasto nałożyć masę serowo-buraczkową i włożyć tartę do piekarnika na ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie