Dania z botwinką. Tarta z botwinką i ricottą [PRZEPIS]

mad
Tarta z botwinką i ricottą.
Tarta z botwinką i ricottą. Fot. Stanisław Romek
Co można zrobić z młodej, wiosennej botwinki? Pyszną tartę! Zobaczcie przepis!

Wiosenna tarta z botwinki z serkiem ricotta to propozycja na obiad lub przekąskę naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 100 g masła
  • jajko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • pęczek botwinki
  • opakowanie sera ricotta 250 g
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Wykonanie
Do robota wrzucić przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce, ok. 30 min.
W międzyczasie umyć buraczki, obciąć końcówki, posolić, popieprzyć, zawinąć w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. 30 minut, tak, żeby buraczki były na wpół twarde.
Do miski dać ser ricottę, jogurt oraz jajka i wymieszać na gładką masę. Liście botwinki wymyć, wysuszyć i pokroić na drobne kawałki. Botwinkę wrzucić do masy serowej. Upieczone buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do masy.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę (24 cm.). Nadmiar ciasta odkroić. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, podpiec 10-15 min. Na ciasto nałożyć masę serowo-buraczkową i włożyć tartę do piekarnika na ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.

Przekop Mierzei Wiślanej bez bursztynu. Miał finansować inwestycję

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie