Dania z ciecierzycy. Energetyczna zupa z ciecierzycy [PRZEPIS]
opr. Magda Smoleń
Energetyczna zupa z ciecierzycy. Zobaczcie przepis!
Fot. materiały prasowe
Ciecierzyca (inaczej cieciorka) lub... groch włoski. Należy do grupy roślin strączkowych i ma liczne właściwości zdrowotne. Zobaczcie przepis na pyszną zupę z cieciorki!
Szukasz pomysłu na zdrową zupę? Kucharze związani z Uniwersytetem Smaku Solgaz proponują pyszną, aromatyczną zupę z ciecierzycą! Zobaczcie przepis.
Składniki na 10 porcji
Ziemniaki - 1 kg
Ciecierzyca - 0,8 kg
Cebula - 0,2 kg
Czosnek - 0,03 kg
Boczek wędzony, parzony - 0,2 kg
Rozmaryn świeży - 2 gałązki
Bazylia świeża – 2 gałązki
Lubczyk – 2 gałązki
Bulion warzywny - 1,5 litra
Sól, pieprz biały do smaku
Wykonanie: Suchą ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnie 1,5 -2 godziny gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli. Boczek pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć. Dodać posiekany rozmaryn, lubczyk i bazylię. Zalać bulionem warzywnym, gotować 15 minut. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry grubości 1 cm, grillować na patelni do uzyskania wyraźnych pasków. Do wywaru dodać ziemniaki i ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.