Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z kalafiorem. Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama.
Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama. Fot. Sylwia Ładyga
Kalafior po grecku świetnie smakuje jako danie główne ze świeżą pitą lub chrupiącą bagietką. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Pyszny kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama! - Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw, ale gwarantuję Wam, że cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, a właściwie jest to całkiem powszechny składnik – mówi Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.

Składniki na 3 porcje

  • 1 kalafior
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 250 ml passaty (przecieru) pomidorowej
  • ok. 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
  • do całości (oprócz passaty) możemy śmiało dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora

Wykonanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.
Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową.
Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut.
Podajemy gorące!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska