Dania z kalafiorem. Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama [PRZEPIS]
opr. Magda Smoleń
Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama.
Fot. Sylwia Ładyga
Kalafior po grecku świetnie smakuje jako danie główne ze świeżą pitą lub chrupiącą bagietką. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!
Pyszny kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama! - Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw, ale gwarantuję Wam, że cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, a właściwie jest to całkiem powszechny składnik – mówi Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.
Składniki na 3 porcje
1 kalafior
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
250 ml passaty (przecieru) pomidorowej
ok. 0,5 szklanki wody
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
do całości (oprócz passaty) możemy śmiało dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora
Wykonanie W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut. Podajemy gorące!
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.