Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z kaszą. Pęczotto z grzybami leśnymi. Proste i pyszne [PRZEPIS]

mad
Pęczotto z grzybami leśnymi. Proste i pyszne. Zobaczcie przepis.
Pęczotto z grzybami leśnymi. Proste i pyszne. Zobaczcie przepis. Fot. Karolina Marczewska
Kasza pęczak, miseczka grzybów, bulion, cebula i czosnek i pyszne danie z z kaszą z grzybami w roli głównej gotowe. Zobaczcie przepis!

Kasza i grzyby to duet doskonały! Pęczotto to wariacja na temat klasycznego włoskiego dania na bazie ryżu: risotto. Przepisem na pęczotto z grzybami leśnymi podzieliła się nasza Czytelniczka Karolina Marczewska.

SKŁADNIKI

  • 30 dag kaszy pęczak
  • miseczka grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa, sól, pieprz
  • żółty ser

WYKONANIE
Grzyby obrać, umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć ok. 15 minut. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, następnie wsypać kaszę i zalać szklanką bulionu. Gdy woda odparuje, należy wlać następną szklankę, i tak dolewać, w razie potrzeby, do momentu aż kasza zmięknie. Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodać usmażone grzyby i gotować razem do miękkości. Warto przykryć i odstawić na kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i dodać starty ser.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska