Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z makaronem. Wegetariański sos boloński z makaronem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Wegetariański sos boloński to propozycja na szybki obiad.
Wegetariański sos boloński to propozycja na szybki obiad. Fot. Paweł Epler
Dania z makaronem kochamy wszyscy. Proponujemy połączyć go z rewelacyjnym sosem warzywnym i pyszny obiad gotowy! Zobaczcie przepis.

Wegetariański sos boloński to propozycja na szybki obiad naszej Czytelniczki Agnieszki Delkowskiej, autorki popularnego bloga „Lady Kitchen”. Zobaczcie przepis.
 
Składniki na sos

  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 8 pieczarek 
  • 1 cukinia 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • szklanka passaty pomidorowej 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • bazylia, oregano - najlepiej świeże 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • szczypta cynamonu 
  • 2 łyżki białego sezamu 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 2 łyżki oliwy 
  • szklanka bulionu warzywnego bądź wody

Dodatkowo

  • makaron

 
Wykonanie
Warzywa ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Pieczarki kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i pieczarki. Dolewamy wodę bądź bulion i chwilę dusimy. Dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy. Dusimy do odparowania wody, czyli do momentu jak sos zrobi się gęsty. Dodajemy czosnek, zioła, cukier, cynamon, sól i pieprz. Na suchej patelni prażymy sezam i pestki dyni. Sos podajemy z makaronem i posypujemy uprażonymi ziarnami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska