Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z ryżem. Sinangag, czyli smażony ryż z czosnkiem i jajkiem z Filipin [PRZEPIS]

mad
Sinangag to smażony ryż z czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na Filipinach.
Sinangag to smażony ryż z czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na Filipinach. Fot. materiały prasowe
Sinangag to śniadaniowy przysmak prosto z Filipin. Zobaczcie przepis!

Sinangag to smażony ryż z czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na Filipinach - malowniczych, azjatyckich wyspach. Dodatek ostrych papryczek oraz świeżego szczypiorku doda potrawie charakteru i wyjątkowego aromatu.

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu basmati (np. Britta)
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 małe papryczki chilli
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
Nałożyć jajka i podawać na ciepło.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska