Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z ryżu. Co można przygotować z ryżu? Pomysły na potrawy z ryżem [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie propozycje na potrawy z ryżem w roli głównej. Przepisy naszych Czytelników.
Zobaczcie propozycje na potrawy z ryżem w roli głównej. Przepisy naszych Czytelników. fot. pixabay
Zastanawiacie się co można przygotować z ryżu? Możliwości jest mnóstwo. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na dania z ryżem w roli głównej.

Dania z ryżem - przepisy naszych Czytelników!

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym.
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym. Fot. Katarzyna Jaworek

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 papryki czerwone
  • 1 saszetka ryżu kolorowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 50 g sera żółtego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Wykonanie
Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu.
Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu. Fot. materiały prasowe

Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu parboiled (np. Britta)
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • 50 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:
Ryz ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40-60 minut).
Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.
Przepis Roberta Muzyczki

Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem.
Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem. Fot. Katarzyna Skuta

Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem [PRZEPIS]

 
Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka 
  • 1 woreczek ryżu 
  • 1 większa papryka 
  • 3-4 plastry ananasa z puszki 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz 

 
Wykonanie
Pierś z kurczaka oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Ryż ugotować i ostudzić. Paprykę i ananasa pokroić, kukurydzę osączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt i majonez. Schłodzić w lodówce. 
Przepis Katarzyny Skuty

Paella kalafiorowa z indykiem i ryżem.
Paella kalafiorowa z indykiem i ryżem. Fot. Agnieszka Sznajder

Paella kalafiorowa z indykiem i ryżem [PRZEPIS]

Składniki dla 4-6 osób

  •  1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 
  •  10 dag kiełbasy chorizo 
  •  2 torebki ryżu jaśminowego  
  •  3/4 główki kalafiora 
  •  pęczek szczypiorku 
  •  1 mała czerwona papryka 
  •   1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego  
  •   2 łyżeczki słodkiej papryki  
  •   1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub charrisy 
  •   1 litr bulionu drobiowego  
  •   2-3 ząbki czosnku 
  •   bazylia 
  •   olej rzepakowy 
  •   sól 
  •   pieprz

Wykonanie
Ryż gotować przez 10 minut i odcedzić. 
Na głębokiej patelni rozgrzać olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażyć mięso indyka na rumiano, dodać kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie plastry oraz paprykę pokrojoną w kostkę, wymieszać i chwile razem smażyć. Następnie podlać wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodać pokrojony kalafior. Połączyć z przyprawami i dusić wszystko razem przez ok. 15-20 minut.  
Pod koniec duszenia dodać wcześniej przygotowany ryż, dusimy jeszcze 5 minut, połączyć ze świeżym szczypiorkiem i podajemy.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Sałatka chrupiąca z tuńczyka, ryżu i kukurydzy.
Sałatka chrupiąca z tuńczyka, ryżu i kukurydzy. Fot. Iwona Borowiec

Sałatka chrupiąca z tuńczyka, ryżu i kukurydzy [PRZEPIS]

  
Składniki

  • 200 g ryżu paraboiled 
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka tuńczyka 
  • 1 średnia czerwona cebula 
  •  kilka łyżek majonezu 
  •  sól 
  •  pieprz 

 
Wykonanie 
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i wsypać do miski.  Obrane jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce z ryżem, dodać majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia. 
Przepis Iwony Borowiec

Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli.
Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli. Fot. materiały prasowe

Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli [PRZEPIS]

Składniki na kotleciki

  • 2 saszetki dzikiego ryżu (np. Britta)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 duże łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Składniki na chutney

  • 250 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 700 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 100 g cukru
  • 50 g octu z czerwonego wina
  • chili w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.
Przepis Roberta Muzyczki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska