Dania z ryżu. Co można przygotować z ryżu? Pomysły na potrawy z ryżem [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie propozycje na potrawy z ryżem w roli głównej. Przepisy naszych Czytelników. fot. pixabay
Zastanawiacie się co można przygotować z ryżu? Możliwości jest mnóstwo. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na dania z ryżem w roli głównej.

Dania z ryżem - przepisy naszych Czytelników!

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym.
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym. Fot. Katarzyna Jaworek

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 papryki czerwone
  • 1 saszetka ryżu kolorowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 50 g sera żółtego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Wykonanie
Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu.
Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu. Fot. materiały prasowe

Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu parboiled (np. Britta)
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • 50 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:
Ryz ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40-60 minut).
Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.
Przepis Roberta Muzyczki

Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem.
Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem. Fot. Katarzyna Skuta

Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem [PRZEPIS]

 
Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka 
  • 1 woreczek ryżu 
  • 1 większa papryka 
  • 3-4 plastry ananasa z puszki 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz 

 
Wykonanie
Pierś z kurczaka oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Ryż ugotować i ostudzić. Paprykę i ananasa pokroić, kukurydzę osączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt i majonez. Schłodzić w lodówce. 
Przepis Katarzyny Skuty

Paella kalafiorowa z indykiem i ryżem.
Paella kalafiorowa z indykiem i ryżem. Fot. Agnieszka Sznajder

Paella kalafiorowa z indykiem i ryżem [PRZEPIS]

Składniki dla 4-6 osób

  •  1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 
  •  10 dag kiełbasy chorizo 
  •  2 torebki ryżu jaśminowego  
  •  3/4 główki kalafiora 
  •  pęczek szczypiorku 
  •  1 mała czerwona papryka 
  •   1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego  
  •   2 łyżeczki słodkiej papryki  
  •   1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub charrisy 
  •   1 litr bulionu drobiowego  
  •   2-3 ząbki czosnku 
  •   bazylia 
  •   olej rzepakowy 
  •   sól 
  •   pieprz

Wykonanie
Ryż gotować przez 10 minut i odcedzić. 
Na głębokiej patelni rozgrzać olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażyć mięso indyka na rumiano, dodać kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie plastry oraz paprykę pokrojoną w kostkę, wymieszać i chwile razem smażyć. Następnie podlać wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodać pokrojony kalafior. Połączyć z przyprawami i dusić wszystko razem przez ok. 15-20 minut.  
Pod koniec duszenia dodać wcześniej przygotowany ryż, dusimy jeszcze 5 minut, połączyć ze świeżym szczypiorkiem i podajemy.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Sałatka chrupiąca z tuńczyka, ryżu i kukurydzy.
Sałatka chrupiąca z tuńczyka, ryżu i kukurydzy. Fot. Iwona Borowiec

Sałatka chrupiąca z tuńczyka, ryżu i kukurydzy [PRZEPIS]

  
Składniki

  • 200 g ryżu paraboiled 
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka tuńczyka 
  • 1 średnia czerwona cebula 
  •  kilka łyżek majonezu 
  •  sól 
  •  pieprz 

 
Wykonanie 
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i wsypać do miski.  Obrane jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce z ryżem, dodać majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia. 
Przepis Iwony Borowiec

Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli.
Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli. Fot. materiały prasowe

Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli [PRZEPIS]

Składniki na kotleciki

  • 2 saszetki dzikiego ryżu (np. Britta)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 duże łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Składniki na chutney

  • 250 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 700 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 100 g cukru
  • 50 g octu z czerwonego wina
  • chili w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.
Przepis Roberta Muzyczki

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

FLESZ: Ulice puste, parki pełne. Polacy jednak nie siedzą w domach

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Y
Yaboni

Ciekawe kto tym steruje? Ludzie wykupują ryż w sklepach i nagle kilka przepisów na dania z ryżu. To obrzydliwa manipulacja.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3