Dania z ziemniakami. Rolada ziemniaczana z mięsem Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
opr. Magda Smoleń
Rolada ziemniaczana z mięsem. Zobaczcie przepis!
Fot. Dolina Soły
Rolada ziemniaczana z mięsem to jedno z tych dań, które Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzowa (gmina Chełmek) przygotowują od lat. Zobaczcie przepis!
Co można zrobić z ziemniaków na obiad? Zobaczcie pomysł na rewelacyjną roladę ziemniaczaną!
0,5 kg gotowanego lub pieczonego mięsa (np. karczku)
2 cebule
2 łyżki oleju
natka pietruszki
pieprz
sól
Wykonanie Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Mięso przepuścić przez maszynkę razem z cebulą podduszoną na oleju. Przyprawić sola i pieprzem. Ugotowane, przestudzone i obrane ze skórki ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z jajkami, łyżką masła i z solą. Wyłożyć ziemniaczaną masę na zwilżoną serwetkę/ściereczkę i uformować prostokąt o grubości około 2 cm. Nałożyć warstwę nadzienia mięsnego, posypać pietruszką, zawinąć roladę. Za pomocą ściereczki przenieść na natłuszczoną blachę, zsunąć spojeniem do dołu, posmarować śmietaną, posypać tartą bułką i wstawić do pieca. Zapiekać 30-40 minut. Po wyjęciu pokroić i podawać np. z sosem pieczarkowym i surówkami.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.