Dania z ziemniakami. Rolada ziemniaczana z mięsem Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rolada ziemniaczana z mięsem. Zobaczcie przepis!
Rolada ziemniaczana z mięsem. Zobaczcie przepis! Fot. Dolina Soły
Rolada ziemniaczana z mięsem to jedno z tych dań, które Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzowa (gmina Chełmek) przygotowują od lat. Zobaczcie przepis!

Co można zrobić z ziemniaków na obiad? Zobaczcie pomysł na rewelacyjną roladę ziemniaczaną!

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 kg gotowanego lub pieczonego mięsa (np. karczku)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Wykonanie
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach.
Mięso przepuścić przez maszynkę razem z cebulą podduszoną na oleju. Przyprawić sola i pieprzem.
Ugotowane, przestudzone i obrane ze skórki ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z jajkami, łyżką masła i z solą. Wyłożyć ziemniaczaną masę na zwilżoną serwetkę/ściereczkę i uformować prostokąt o grubości około 2 cm. Nałożyć warstwę nadzienia mięsnego, posypać pietruszką, zawinąć roladę.
Za pomocą ściereczki przenieść na natłuszczoną blachę, zsunąć spojeniem do dołu, posmarować śmietaną, posypać tartą bułką i wstawić do pieca. Zapiekać 30-40 minut. Po wyjęciu pokroić i podawać np. z sosem pieczarkowym i surówkami.

Przyjęcia komunijne pod znakiem zapytania

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie