Dania z ziemniakami. Trzy przepisy Andrzeja Polana na ziemniaki w wersji jesiennej

opr. Magda Smoleń
Zobacz trzy przepisy Andrzeja Polana na ziemniaki w wersji jesiennej. Na zdjęciu "Jacek placek z rydzami".
Zobacz trzy przepisy Andrzeja Polana na ziemniaki w wersji jesiennej. Na zdjęciu "Jacek placek z rydzami". fot. Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic
W jesiennej kuchni Andrzeja Polana szczególne miejsce zajmują ziemniaki. Znawca i miłośnik tradycyjnej kuchni polskiej, ekspert kulinarny kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” proponuje o tej porze roku dania, w których nie może ich zabraknąć. Inspiracją do stworzenia przepisów z ziemniakami w roli głównej jest dla Andrzeja Polana kuchnia regionalna – z Kaszub, Małopolski i Podhala.

- Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Jesienią nabierają one wyjątkowego smaku, kojarzą się z ciepłem, kominkiem, ogniskiem… Czy z kiełbaskami po kaszubsku, rydzami po małopolsku, czy też na słodko ze śliwkami w kuchni podhalańskiej, ziemniaki stanowią doskonałą i niepowtarzalną bazę dla tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Przygotowując potrawy z ziemniakami, koniecznie pamiętajmy o przyprawach, które dodają im charakteru. Dzięki temu nasza kuchnia będzie bardziej aromatyczna, a ziemniaki – jeszcze smaczniejsze – mówi Andrzej Polan, szef kuchni i ekspert kulinarny IV edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

- Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków - mówi Andrzej Polan.
- Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków - mówi Andrzej Polan. fot. Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Jesienne propozycje Andrzeja Polana na dania z ziemniakami:

KUCHNIA KASZUBSKA. Pikantne kaszubskie kiełbaski domowe w ziemniakach [PRZEPIS]

Pikantne kaszubskie kiełbaski domowe w ziemniakach.
Pikantne kaszubskie kiełbaski domowe w ziemniakach. fot. Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Składniki na kiełbaski:

  • 200 g wołowiny gulaszowej
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 200 g baraniny lub jagnięciny
  • 2 cebule
  • gorczyca i kolendra w ziarnach
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 200 ml rosołu z niedzieli
  • sól, pieprz, majeranek

Wykonanie kiełbasek:
Mięsa wszystkie mielimy na grubym oczku. Cebulę przesmażamy i również mielimy. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy, dodając rosół. Z masy formujemy kiełbaski, układamy na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni na ok. 20 minut. Po przyrumienieniu wyjmujemy kiełbaski z piekarnika.

Dodatkowo

  • 300 g ziemniaków
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz

Wykonanie dania
Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy rosołem, który nam pozostał z przygotowania kiełbasek. Dusimy do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietankę i redukujemy. Na koniec dodajemy musztardę. Kiełbaski umieszczamy w ziemniakach i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

KUCHNIA MAŁOPOLSKA. Jacek placek z rydzami w pomidorach [PRZEPIS]

Jacek placek z rydzami w pomidorach.
Jacek placek z rydzami w pomidorach. fot. Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Składniki na placki:

  • 4 ziemniaki
  • natka pietruszki, koperek
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, kminek mielony
  • masło klarowane

Wykonanie placków
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, zasalamy, chwilę czekamy i odciskamy z nadmiaru soku, wylewając go do miski. Po krótkiej chwili odlewamy sok, a skrobię osadzoną na dnie dodajemy z powrotem do ziemniaków, dodajemy posiekane drobno zioła, przyprawy. Na maśle klarowanym smażymy nieduże placki, odsączamy na ręczniku papierowym.

Dodatkowo

  • 300 g rydzów
  • 2 cebule
  • 4 duże dojrzałe pomidory polskie
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie
Rydze kroimy w paski, podobnie kroimy cebulę. Pomidory miksujemy blenderem na puree. Na maśle przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone rydze, smażymy 3-4 minuty. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 20 minut do częściowego odparowania sosu.

KUCHNIA PODHALAŃSKA. Zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami [PRZEPIS]

Zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami.
Zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami. fot. Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Składniki na kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g bryndzy owczej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Bryndzę mieszamy ze śmietaną, pieprzem i solą. Łączymy z ziemniakami, jajkami i mąką, ale w niedużej ilości. Ciasto przekładamy na stolnicę, robimy wałki, spłaszczamy i jak kopytka kroimy ukośnie. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ok. 7 minut.

Dodatkowo:

  • 600 g śliwek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki miodu
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła

Wykonanie
Na patelnię wrzucamy masło i miód, rozpuszczamy i dodajemy śliwki, smażymy na miękko. Nasze kluski podajemy polane śliwkami i gęstą śmietaną.
Smacznego!

Masz ochotę na ziemniaki? Zobacz:

Kreatywność zależna od płci? Zobacz wyniki badania

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie