Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Fot. Stanisław Romek
Składniki
200 g szparagów
100 g makaronu penne bezglutenowego
20 g boczku
200 g śmietanki 18 proc.
40 g parmezanu
1 łyżka masła
2 szalotki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Potem dodać szparagi pocięte na kawałki (zdrewniałe końcówki odciąć). Przyprawić solą i pieprzem. Gdy szparagi będą na wpół twarde dodać śmietankę i starty parmezan (troszkę zostawić do posypania) i chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron. Ugotowany makaron przełożyć do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.
Podaj powód zgłoszenia
I
Iza
Kocham szparagi, makaron z nimi często robię. Zazwyczaj używam wtedy pełne ziarno od lubelli aby było pysznie i zdrowo :-)