Dania ze szparagami. Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Zobaczcie przepis. Fot. Stanisław Romek
Prosty i pyszny makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Zobaczcie przepis.

Propozycja na danie ze szparagami i makaronem naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje. Zobaczcie przepis!

Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym.
Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Fot. Stanisław Romek

Składniki

  • 200 g szparagów
  • 100 g makaronu penne bezglutenowego
  • 20 g boczku
  • 200 g śmietanki 18 proc.
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Potem dodać szparagi pocięte na kawałki (zdrewniałe końcówki odciąć). Przyprawić solą i pieprzem. Gdy szparagi będą na wpół twarde dodać śmietankę i starty parmezan (troszkę zostawić do posypania) i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza

Kocham szparagi, makaron z nimi często robię. Zazwyczaj używam wtedy pełne ziarno od lubelli aby było pysznie i zdrowo :-)

Dodaj ogłoszenie