Wielkopolanie, którzy mają ochotę przeżyć podróż w czasie, mogą wybrać się w weekend do Biskupina. Jutro rozpoczyna się tam XXI Festyn Archeologiczny - w tym roku pod hasłem "Smaki w przeszłości".
- Pomysł na ten motyw przewodni dojrzewał w nas już od kilku lat - tłumaczy Wiesław Zajączkowski, dyrektor Muzeum Archeologicznego w Biskupinie. - Organizowaliśmy już wiele festynów tematycznych. Kuchnia zawsze była podczas nich obecna. Postanowiliśmy wykorzystać nasze doświadczenia.
Podczas festynu, zwiedzający dowiedzą się, co jedli nasi przodkowie z epok kamienia i neolitu oraz czym żywiono się w kulturze łużyckiej i wczesnym średniowieczu. W Biskupinie posmakować będzie można też kuchni rzymskiej i greckiej.
- Nasi przodkowie wykorzystywali to, co było wtedy dostępne - ryby, mięso, ziarno, grzyby, jeżyny, zioła - wylicza Wiesław Zajączkowski. - Kuchnia zmieniała się z biegiem lat. Z czasem robiła się coraz bardziej urozmaicona. Wiemy to wszystko, dzięki wykopaliskom i badaniom archeologicznym.
Jak wyjaśnia dyrektor muzeum, na stoiskach goście może nie najedzą się do syta, ale będą mogli wszystkiego spróbować. Poza tym, głodni zawsze mogą wybrać się na stoisko z regionalną kuchnią i zjeść... np. kluchy na pyrach - podawane zwykle z kapustą.
Na zwiedzających czekają też inne atrakcje m.in.: walki wojów, koncerty, warsztaty tańców szkockich i irlandzkich. Chętni będą mogli ulepić naczynie z gliny, zrobić sobie biżuterię z drutu, utkać krajkę czy upiec placek.
- Łamiemy zasady, które zwykle obowiązują w muzeach. Tam trzeba być cicho i nie wolno niczego dotykać - żartuje Wiesław Zajączkowski.
Co się będzie działo? I za ile?
Bilet ulgowy kosztuje 12 zł, a normalny 15 zł. Atrakcje czekają na zwiedzających codziennie w godz. 10-17, a w weekendy w godz. 10-18. Będą to. m.in.:
- Pokaz warzenia piwa (sobota i niedziela - pierwszy weekend)
- Występy zespołu "Percival" - twórcy ścieżki dźwiękowej do ostatniej części gry "Wiedźmin" (codziennie)
- "Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? - pokaz przygotowywania i degustacja (codziennie)
- Pokaz "Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich" (codziennie)
- Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa (codziennie)
- Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej (codziennie)
- Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich (codziennie)
Pełen program można znaleźć na stronie internetowej: www.biskupin.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?