Przepis na szybki deser bez pieczenia.

Pyszne i kruche tartaletki, idealna przekąska na jesienne przyjęcia. Ich przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki na puree z dyni

  • jedna mała dynia o wadze do 1 kg
  • dwie łyżki brązowego cukru


Składniki na krem

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki posiekanych fig

Dodatkowo

  • Opakowanie gotowych tartaletek z kruchego ciasta (np. Dancake Mini)


Wykonanie

Do przygotowania deseru można użyć gotowego puree z dyni, ale znacznie bardziej aromatyczne jest to przygotowane własnoręcznie. Wystarczy wydrążyć dynię i obrać ją ze skórki, pokroić w plastry i upiec do miękkości w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany miąższ umieścić w kielichu blendera, dodać dwie łyżki brązowego cukru i zblendować całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Po ostudzeniu puree przygotować krem. Serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodać posiekane figi. Połączyć krem mascarpone z puree z dyni, by powstała jednolita masa.
Pomarańczowy krem nałożyć na gotowe spody.

Zobacz też: Ciasto bez pieczenia: mus z trzech czekolad

Zobacz też: Pomysł na jesienny deser: tarta ze śliwkami i orzechami

Zobacz też: Ciasto ze śliwkami. Tanie, proste i szybkie

Zobacz też: Ciasto fale Dunaju ze śliwkami i masą budyniową

Zobacz też: Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową

Zobacz też: Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem

Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!

Źródło: Dzień Dobry TVN