Desery. Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką. Zobaczcie przepis!
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Kośmider
Sezon na rabarbar trwa, warto więc przygotować pyszne ciasto. Zobaczcie sprawdzony przepis!

Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką to pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Kośmider.

Składniki na blaszkę o wymiarach 20x30 cm
Ciasto półkruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie rabarbarowe:

  • 1 łyżka masła
  • 1 kg rabarbaru
  • cukier
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 115 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

Wykonanie
Ciasto półkruche: 
W misce wymieszać mąkę cukier, sól. Dodać masło i za pomocą rąk połączyć składniki. Na koniec dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i położyć na papier, brzegi blaszki wylepić ciastem na wysokość około 2 cm. 
Nakłuć ciasto widelcem i odstawić do zamrażalki na około pół godziny. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 15-20 minut.

Nadzienie rabarbarowe: 
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, przesmażyć na patelni na maśle, dodać cukier i cynamon.

Kruszonka: 
W misce wymieszać cukier i mąkę, w rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzić, dodać do suchych składników. Wymieszać palcami, aby powstały “grudki”.
Na ostudzony spód ciasta wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 15-20 minut.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza

Kocham takie domowe ciasta, moja rodzina też. Zawsze jemy w niedzielę, a do popicia herbatka albo soczek drwitta :-)

Dodaj ogłoszenie