Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pyszne domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką. Zobaczcie przepis!
Pyszne domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką. Zobaczcie przepis! Fot. Anna Cyganik-Idęć
Macie ochotę na pyszne domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką? Najlepsze są przecież najprostsze desery! A tym rogalikom nie oprze się nikt! Zobaczcie przepis.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką to propozycja na pyszny deser naszej Czytelniczki Anny Cyganik-Idęć, autorki bloga „Mania wypiekania”

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 100 g masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki + łyżka cukru
  • marmolada o dowolnym smaku

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej

Wykonanie
Kruszonka. Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki.

Rogaliki. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Mleko podgrzać (uwaga, żeby nie zagotować). Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru kryształu. Dwa jajka ubić z cukrem na parze (masa powinna stać się pulchna, ciepła i nie powinny być wyczuwalne grudki cukru). Mąkę przesiać do dużej miski i dodać do niej: przestudzony tłuszcz, łyżkę oliwy z oliwek, cukier. Wyrabiać ręcznie, dodając po trochu ciepłego (nie gorącego!) mleka. Nie dodawać na raz całego mleka, by ciasto nie stało się zbyt rzadkie. W razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać mąki, a w razie gdyby było zbyt twarde, dodać trochę mleka. Ciasto wyrobić ręką - wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć, a ciasto powinno stać się elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut (przykryć ściereczką, a miskę postawić w ciepłym miejscu – na przykład przy piecu).
Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego ,,trójkąta” nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik.
Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Dobrze by wierzchołki trójkątów (rogalików) były zawinięte w dół, by pod wpływem rośnięcia rogalik się nie rozwinął. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min (aż staną się rumiane).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska