Desery. Dwukolorowe ciasto z masą i polewą czekoladową „metrowiec” KGW z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

mad
Ciasto "metrowiec" Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Ciasto "metrowiec" Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej
Ciekawe, dwukolorowe ciasto z masą pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Zobacz przepis!

Pomysł na niebanalne, dwukolorowe ciasto z masą i polewą czekoladową. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice. Działająca przy Domu Kultury kapela ludowa współpracuje z paniami, akompaniując przy śpiewie ludowych utworów.

Składniki na ciasto

  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę

  • kostka masła
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 litra śmietany kwaśnej 18 proc.

Składniki na polewę czekoladową

  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie ciasta
Jajka utrzeć razem z cukrem na pulchną masę. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać mąki, proszek do pieczenia i wodę. Wszystkie składniki połączyć. Nie zapomnieć o szczypcie soli. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec dwa ciasta w wąskich foremkach. Po upieczeni ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie pokroić równe kromki. Złożyć ciasto na przemian – raz ciasto białe, następnie masa, potem ciasto ciemne. W taki sposób uzyskamy dwa ciasta o ciekawym kształcie.
Masa
Wszystkie składniki utrzeć. Przy wykonywaniu masy uważać, aby nie dodać zbyt dużo śmietany na raz, bo może się ściąć. Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową – ułatwia to ucieranie razem z masłem.
Polewa
Wszystkie składniki polewy podgrzać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą posmarować obydwa ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Można posypać kokosem. Ciasto kroimy na skos.

Zobacz też: Domowa karpatka z masą budyniową

Zobacz koniecznie: Ciasto drożdżowe babuni - przepis Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz koniecznie: Ciasta na weekend. TOP 15 pysznych i sprawdzonych przepisów na domowe słodkości od naszych Czytelników

Zobacz też: Ciasta na niedzielę do kawy - jak u babci! TOP 10 przepisów naszych czytelników

FLESZ: Ulice puste, parki pełne. Polacy jednak nie siedzą w domach

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3