Desery. Leśny sernik na biszkopcie z mango i jagodami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rewelacyjny, niebanalny sernik! Zobaczcie przepis!
Rewelacyjny, niebanalny sernik! Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Takiego sernika jeszcze nie jedliście! Na biszkopcie z mango i jagodami! Zobaczcie przepis!

Niebanalny sernik? Leśny sernik na biszkopcie z mango i jagodami zachwyci każdego! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm
Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik jagodowy:

  • 500 g sera białego podwójnie zmielonego (może być także z wiaderka)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g leśnych jagód
  • 2 galaretki leśne

Sernik mango:

  • 500 g sera białego podwójnie zmielonego (również może być z wiaderka)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 puszka mango bez syropu (200 g zmiksowanych owoców)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Dodatkowo:

  • 1 galaretka leśna

Wykonanie
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników po czym wylewamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę. Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Studzimy, jeśli trzeba delikatnie ścinamy wierzch, by wyrównać przed nałożeniem warstwy sernika.
Rozpuszczamy galaretki: 2x owoce leśne w 3/4 szklanki wody, 2x pomarańcza w 3/4 szklanki wody 1x owoce leśne w 400 ml wody.
Sernik jagodowy:
Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy ser, oraz jagody, a na końcu wlewamy tężejące galaretki rozpuszczone w 3/4 szklanki wody. Masę wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach delikatnie, łyżką nakładamy połowę galaretki jagodowej. Ponownie schładzamy w lodówce.
Sernik mango:
W czasie schładzania przygotowujemy drugą warstwę sernika. Ponownie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, serem, musem mango oraz galaretkami. Przelewamy na zastygniętą galaretkę, a po kolejnym schłodzeniu nakładamy pozostałą część galaretki jagodowej. Sernik najlepiej rozkroić dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Klimatarianizm, czyli dieta która ma pomóc ziemi

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iga

Ja nie kupuję żadnych galaretek, sama robię dobrą z porzeczkowego caprio i żelatyny. Ma piękny kolor i aromat. Ciasto jest smaczniejsze ;-)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3