Desery. Leśny sernik na biszkopcie z mango i jagodami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rewelacyjny, niebanalny sernik! Zobaczcie przepis!
Rewelacyjny, niebanalny sernik! Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Takiego sernika jeszcze nie jedliście! Na biszkopcie z mango i jagodami! Zobaczcie przepis!

Niebanalny sernik? Leśny sernik na biszkopcie z mango i jagodami zachwyci każdego! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm
Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik jagodowy:

  • 500 g sera białego podwójnie zmielonego (może być także z wiaderka)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g leśnych jagód
  • 2 galaretki leśne

Sernik mango:

  • 500 g sera białego podwójnie zmielonego (również może być z wiaderka)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 puszka mango bez syropu (200 g zmiksowanych owoców)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Dodatkowo:

  • 1 galaretka leśna

Wykonanie
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników po czym wylewamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę. Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Studzimy, jeśli trzeba delikatnie ścinamy wierzch, by wyrównać przed nałożeniem warstwy sernika.
Rozpuszczamy galaretki: 2x owoce leśne w 3/4 szklanki wody, 2x pomarańcza w 3/4 szklanki wody 1x owoce leśne w 400 ml wody.
Sernik jagodowy:
Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy ser, oraz jagody, a na końcu wlewamy tężejące galaretki rozpuszczone w 3/4 szklanki wody. Masę wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach delikatnie, łyżką nakładamy połowę galaretki jagodowej. Ponownie schładzamy w lodówce.
Sernik mango:
W czasie schładzania przygotowujemy drugą warstwę sernika. Ponownie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, serem, musem mango oraz galaretkami. Przelewamy na zastygniętą galaretkę, a po kolejnym schłodzeniu nakładamy pozostałą część galaretki jagodowej. Sernik najlepiej rozkroić dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.

Rząd obiecuje wspomóc psychiatrię dziecięcą

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iga

Ja nie kupuję żadnych galaretek, sama robię dobrą z porzeczkowego caprio i żelatyny. Ma piękny kolor i aromat. Ciasto jest smaczniejsze ;-)

Dodaj ogłoszenie