Desery. Makowiec bakaliowy z jabłkami. Pyszne ciasto na każdą okazję [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Makowiec bakaliowy z jabłkami to pyszne ciasto na każdą okazję. Zobaczcie przepis!
Makowiec bakaliowy z jabłkami to pyszne ciasto na każdą okazję. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Rewelacyjny makowiec z dodatkiem jabłek na kruchym cieście. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Makowiec bakaliowy z jabłkami. - Piekę je często i zawsze się udaje. Polecam nie tylko od święta – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Składniki na ciasto kruche:

  • ½ kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 25 dag maku
  • 60 dag jabłek
  • 15 dag masła
  • 6 jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos)
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie
1. Ciasto kruche: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cm x 35cm).
2. Masa makowa: Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mak zaparzyć. Zmielić dwa razy. Masło rozpuścić, chwilę przestudzić. Do masła dodać mak, żółtka, cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę oraz bakalie. Wymieszać. Następnie do masy dodać starte jabłka, budyń i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Polewa: Margarynę, kakao, wodę i cukier przełożyć do garnuszka. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarować na cieście. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.

Będzie waloryzacja 500+?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie