Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Minibeza Pavlova z kremem mascarpone i frużeliną wiśniową [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Minibeza Pavlova z kremem mascarpone i frużeliną wiśniową. Zobaczcie przepis!
Minibeza Pavlova z kremem mascarpone i frużeliną wiśniową. Zobaczcie przepis!
Beza Pavlova - deser ten powstał na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zobaczcie przepis na minibezy z serkiem mascarpone. Palce lizać!

To beza idealna! Jeżeli więc macie ochotę na pyszny, niebanalny deser – wypróbujcie ten przepis! Podzielił się nim Michał Biernat - szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy.

Minibeza Pavlova z kremem mascarpone i frużeliną wiśniową [PRZEPIS]

BEZA
SKŁADNIKI:

  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

BEZA WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pod koniec powoli po łyżce dodajemy rozdrobniony cukier.
Na samym końcu dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Blaszkę ścielimy papierem do pieczenia.
Bezę wykładamy w odstępach minimum 5 cm od siebie. Przygotowujemy 12 krążków o krążki średnicy 5 cm i wysokości 2cm.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C i w tej temperaturze suszymy bezę przez 10 min, później zmniejszamy temperaturę na 110 °C i suszymy następne 2,5 godziny.
Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym pozwalamy bezie ostygnąć.
W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otwieramy piekarnika!

FRUŻELINA WIŚNIOWA:
SKŁADNIKI:

  • 500 g wiśni drylowanych (mogą być mrożone)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

WYKONANIE:
Wiśnie zasypujemy cukrem w rondelku i zagotowujemy na małym ogniu. Ze skrobi ziemniaczanej i odrobiny wody sporządzamy zawiesinę, którą zagęszczamy gotujące się wiśnie. Frużelinę odstawiamy do wystygnięcia.

KREM MASCARPONE
SKŁADNIKI:

  • 500 g sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)
  • 600 g śmietanki 36%
  • 15 g cukru waniliowego

WYKONANIE:
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy cukier waniliowy. Do bitej śmietany dodajemy mascarpone i dokładnie, ale krótko mieszamy wszystkie składniki.

Jeden blat bezowy układamy na talerzu i obficie smarujemy kremem. Nakładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy drugim blatem.
Tak postępujemy ze wszystkimi krążkami bezy.
Krem i frużelinę najlepiej nakładać na bezę tuż przed samym podaniem, w przeciwnym razie beza namoknie i straci swoją chrupkość.

Czas: 3 godziny
Ilość szt. 6

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska