Desery. Sernik królewski na ciemnym spodzie [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sernik królewski na ciemnym spodzie. Zobaczcie przepis.
Sernik królewski na ciemnym spodzie. Zobaczcie przepis. Fot. Joanna Tokarz
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Klasyczny, pyszny sernik na ciemnym spodzie. Zobaczcie przepis!

Kto z nas nie lubi serników? Ten klasyczny, na ciemnym spodzie doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Składniki na blaszkę 24x36cm
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g masła 82%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 i ½ kg półtłustego sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego
  • 5 jajek
  • 2 białka
  • 200 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego

Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kawałki masła, żółtka, śmietanę i kakao. Wszystko siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie nierówne części. Schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Później jedną- większą ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia formę i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
2. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy.
3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch masy serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Studzimy sernik najlepiej przez całą noc, nie wyciągając go z formy. 

Jest zielone światło na szczepionki dla dzieci!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza

na ciasto koniecznie trzeba użyć dobrego kakao np decomorreno. Nie można zapominać, że ciasto musi uzupełniać smakowo masę serową, wtedy sernik będzie idealny :-)

Dodaj ogłoszenie