Desery. Sernik królewski na ciemnym spodzie [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sernik królewski na ciemnym spodzie. Zobaczcie przepis.
Sernik królewski na ciemnym spodzie. Zobaczcie przepis. Fot. Joanna Tokarz
Klasyczny, pyszny sernik na ciemnym spodzie. Zobaczcie przepis!

Kto z nas nie lubi serników? Ten klasyczny, na ciemnym spodzie doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Składniki na blaszkę 24x36cm
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g masła 82%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 i ½ kg półtłustego sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego
  • 5 jajek
  • 2 białka
  • 200 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego

Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kawałki masła, żółtka, śmietanę i kakao. Wszystko siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie nierówne części. Schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Później jedną- większą ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia formę i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
2. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy.
3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch masy serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Studzimy sernik najlepiej przez całą noc, nie wyciągając go z formy. 

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Klimatarianizm, czyli dieta która ma pomóc ziemi

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza

na ciasto koniecznie trzeba użyć dobrego kakao np decomorreno. Nie można zapominać, że ciasto musi uzupełniać smakowo masę serową, wtedy sernik będzie idealny :-)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3