Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki [PRZEPIS]

mad
Sernik gotowany przygotowuje się nieco inaczej niż sernik tradycyjny. Zobaczcie przepis!
Sernik gotowany przygotowuje się nieco inaczej niż sernik tradycyjny. Zobaczcie przepis! Fot. Anna Loska
Sernik gotowany to ciasto, w którym masę serową zamiast upiec – gotujemy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Anny Loski. Takie ciasto piekła w dzieciństwie jej babcia Helenka.

Przepis na sernik gotowany

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 3/4 kostki margaryny 
  • około 1/2 szklanki śmietany 12% 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie ciasta
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Śmietany dodajemy tyle, żeby ciasto ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na grubość około 5-10 mm, powierzchnią odpowiadające blasze do pieczenia 25x35 cm. Pieczemy na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia. 
 
Składniki na masę serową 

  • 1 kg tłustego białego sera 
  • 2 jajka 
  • 1 kostka margaryny 
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • aromat waniliowy 
  • 3 garści rodzynek (opcjonalnie)

 

Wykonanie masy 
Ser mielimy w maszynce i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 jajka, 2 szklanki cukru pudru i aromat waniliowy. Całość gotujemy ciągle mieszając, tak żeby masa serowa się nie przypaliła i żeby nie było grudek. W razie potrzeby masę można przez chwilę poucierać okrągłą pałką. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy  mąkę ziemniaczaną, rodzynki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. 
 
Przełożenie ciasta
Jedno upieczone ciasto kładziemy na dnie formy w której się piekło. Wykładamy na nie przestudzoną masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim upieczonym ciastem i odstawiamy na kilkanaście godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik można udekorować również rozetkami z ulubionej konfitury i listkami mięty. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska