Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Tartaletki z kremem cytrynowym z mascarpone i owocami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami.
Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami. Fot. Anna Loska
Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami to pomysł na pyszny deser. Zobaczcie przepis!

Kruche ciasto, aksamitny krem cytrynowy oraz świeże owoce i deser gotowy! Zobaczcie przepis na tartaletki naszej Czytelniczki Anny Loski.

Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami.
Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami. Fot. Anna Loska

 
Składniki na kruche ciasto 

  • 125 mąki 
  • 65 g cukru 
  • 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko

 
 
Składniki na krem cytrynowy 

  • 250 g serka mascarpone 
  • skórka otarta z 2 cytryn 
  • sok  wyciśnięty z 2 cytryn 
  • 2-3 łyżki cukru pudru 

 
Dodatkowo 

  • owoce (borówki, porzeczki, maliny, poziomki) 
  • listki mięty

 
 
Wykonanie
Zagniatamy kruche ciasto i schładzamy je przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy 6 foremek do tartaletek. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut.
Serek ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy skórkę otartą z cytryn. Tartaletki napełniamy kremem, a na nim układamy owoce. Dekorujemy listkami mięty. Podajemy schłodzone. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska