Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery z dynią. Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym.
Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym. Fot. Jagoda Paździor-Saba
Desery z dynią? Jak najbardziej! Zobaczcie przepis na rewelacyjne pączki z dynią!

Dynia to prawdziwa kopalnia kulinarnych pomysłów! Można z niej dosłownie wyczarować wszystko, a w połączeniu z innymi produktami zyskuje dodatkowo na smaku. Przepisem na pączki z dynią podzieliła się nasza Czytelniczka Jagoda Paździor-Saba.

Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym.
Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym. Fot. Jagoda Paździor-Saba

Składniki na pączki

  • 3 szklanki mąki pszennej 450 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • 150 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka purée z dyni masłowej 
  • 40 g drożdży 
  • 3 łyżki mleka 
  • po pół łyżeczki mielonych: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru  
  • szczypta soli 

 
Składniki na solony karmel dyniowy 

  • 5-6 łyżek purée z dyni 
  • 2/3 szklanki drobnego cukru 
  • 3 łyżki masła 
  • sól morska 

 
Wykonanie
Pączki. Dynię masłową pokroić na ćwiartki, piec w 180 stopniach przez ok.40 minut. Wystudzić, wydrążyć miąższ i przetrzeć przez sito.  
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, aż się rozpuszczą. Utrzeć z łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.  
Mąki przesiać przez sito, dodać jajka, miękkie masło, cukier, sól, purée z dyni i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość rzadkie. 
Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.  
Stolnicę obsypać mąką, partiami rozwałkować ciasto i wyciąć krążki.  
Krążki ciasta ułożyć na papierze do pieczenia, zrobić w nich dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.  
Karmel dyniowy. W garnku o podwójnym dnie podgrzać cukier. Nie mieszać. 
Gdy karmel będzie złoty, zdjąć garnek z ognia i dodać masło oraz purée z dyni. Wymieszać.  
Postawić ponownie karmel na małym ogniu, gotować przez ok.3 minuty nieustannie mieszając, aż zgęstnieje.  
Karmel wystudzić. Posmarować nim pączki i posypać solą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska