Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery z jabłkami. Jabłka pod migdałową kruszonką. Proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Jabłka pod migdałową kruszonką. Proste i pyszne. Zobaczcie przepis!
Jabłka pod migdałową kruszonką. Proste i pyszne. Zobaczcie przepis! Fot. Iwona Borowiec
Proste i pyszne. Jabłka pod kruszonką robi się błyskawicznie. To doskonały deser na jesienne dni. Zobaczcie przepis.

Przepisem na jabłka pod migdałową kruszonką podzieliła się nasza Czytelniczka Iwona Borowiec.

Składniki

  • 2 garści migdałów
  • ok. 100 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, ryżowej lub płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka jabłek
  • cukier
  • woda
  • ewentualnie cynamon i kwiaty lawendy

Wykonanie
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dosłodzić, podlać odrobiną wody. Uprażyć. Na koniec ewentualnie doprawić cynamonem i suszonymi kwiatami lawendy w małej ilości, gdyż jest bardzo aromatyczna.
Do pojemnika malaksera wsypać migdały i dość drobno je zmiksować. Dodać pozostałe składniki kruszonki i pulsując, połączyć wszystko tak, żeby powstały grudki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć jabłka. Nabierać po garści kruszonki i zgniatać ja w dłoniach w większe grudki. Rozsypać po całej powierzchni zapiekanki. Piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 40 minut. Kruszonka powinna być złota i chrupiąca. świetnie smakuje na zimno i na gorąco.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska