Zalewajka to pyszna i pożywna zupa. Jak robiły ją nasze babcie? Przepisem na zalewajkę według przepisu babci, podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja Fudalewska-Jasińska.
Większości z nas zalewajka zapewne kojarzy się z filmem „Jak rozpętałem drugą wojnę światową”. Franek Dolas mówił: „A jak stąd wyjdę, zrobię wam (…) zalewajkę”. Zróbcie i Wy!
Składniki
- 200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
- 250 ml zakwasu na barszcz biały
- 100 ml śmietany
- 6 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- listek laurowy
- 1 ziele angielskie
- sól, pieprz
Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?