Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe bułki – przepisy. Zobacz jak zrobić smaczne i zdrowe bułki na śniadanie czy kolację. To proste! [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Pyszne domowe bułki - sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Zobacz, jak zrobić bułki.
Pyszne domowe bułki - sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Zobacz, jak zrobić bułki. fot. pixabay
Domowe bułki są bardzo proste do zrobienia! I chociaż wymagają trochę czasu, żeby ciasto urosło, warte są każdej minuty w kuchni! Zobaczcie sprawdzone przepisy na pyszne domowe bułki naszych Czytelników.

Zapachu pieczywa unoszącego się po całym domu nie można do niczego przyrównać. Smak i aromat jeszcze ciepłych bułeczek sprawie, że czujemy się rodzinnie i bezpiecznie. Jak dawniej! Każdy dzień można rozpoczynać lub kończyć z chrupiącą domową bułką w dłoni...

Poniżej znajdziecie przepisy:

  • Szybkie domowe bułki drożdżowe
  • Aromatyczne bułki maślane z czosnkiem i ziołami
  • Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem
  • Proziaki, czyli szybkie domowe bułki na sodzie – bez drożdży
  • Szybkie śniadaniowe bułki z suchych drożdży

Szybkie domowe bułki drożdżowe [PRZEPIS]

Szybkie domowe bułki drożdżowe.
Szybkie domowe bułki drożdżowe. Fot. Katarzyna Skuta

Składniki na ok. 15 bułeczek 

  • 0,5 kg mąki tortowej 
  • 5 dag drożdży 
  • 1 jajko 
  • 0,5 kostki margaryny 
  • 250 ml mleka 
  • sól, cukier

 

Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i zalać 1 łyżką mleka. Dodać troszeczkę mąki i wymieszać. Odstawić. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, 1 łyżkę cukru i jajko. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać dalej aż składniki dobrze się połączą (można do tego celu użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż dwukrotnie powiększy objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, pokroić na porcje i nadać kształt bułeczkom. 
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. 
Bułeczki można nadziać np marmoladą, białym serem lub owocami. Doskonale jednak smakują również bez nadzienia.
Przepis Katarzyny Skuty

Aromatyczne bułki maślane z czosnkiem i ziołami [PRZEPIS]

Aromatyczne bułki maślane z czosnkiem i ziołami.
Aromatyczne bułki maślane z czosnkiem i ziołami. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki na 12 bułeczek:

  • 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej
  • 2 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 płaski łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania:

  • 12 dag masła
  • 8-10 ząbków dobrego polskiego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
W szklance letniej wody zrobić rozczyn: rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na około 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 
Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz rozczyn i resztę wody, zagnieść ciasto. Można według potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykryć folią do żywności i odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 30-40 minut).
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na omączony blat kuchenny, podzielić na 12 części i uformować bułeczki, ułożyć je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i naciąć bardzo ostrym nożem. Zostawić do wyrośnięcia.
W czasie wyrastania bułek masło rozgnieść widelcem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, połączyć wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nałożyć masełko czosnkowe do nacięć na bułkach, uważając aby nie naciskać na wyrastające ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, czas pieczenia około 30-40 minut. Po wypieczeniu góry na rumiano, bułki przełożyć z blaszką na sam dół na kilka minut, aby zrumienić spód naszych wypieków - będą chrupkie i aromatyczne.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem [PRZEPIS]

Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem.
Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Składniki

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • posiekany pęczek szczypiorku
  • 455 ml ciepłej wody
  • 30 dag sera camembert lub brie pokrojonego w kawałki ok. 1 cm na 1 cm
  • białko do posmarowania
  • ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania

Wykonanie
W dużej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Nakłuć je i podzielić na 12 równych porcji. Uformować z każdej porcji kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera. Zlepić dokładnie ciasto i odłożyć na naoliwioną blachę. Najlepiej, żeby leżały na zlepieniu. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, a później posmarować wierzch białkiem i posypać: sezamem, solą lub ziołami (według uznania). Piec w temp. 180 stopni przez 25-30 minut. Ostudzić bułeczki na kratce.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Proziaki, czyli szybkie domowe bułki na sodzie – bez drożdży [PRZEPIS]

Proziaki, czyli szybkie domowe bułki na sodzie – bez drożdży.
Proziaki, czyli szybkie domowe bułki na sodzie – bez drożdży. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 600 g zsiadłego mleka
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną - posiekać. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać zsiadłe mleko, jeśli się klei - podsypać mąką.
Odrywać po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło z masłem i szklanką mleka.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Szybkie śniadaniowe bułki z suchych drożdży [PRZEPIS]

Szybkie śniadaniowe bułki z suchych drożdży.
Szybkie śniadaniowe bułki z suchych drożdży. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie
Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami.
W drugim naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie sól i dolać oliwę. Całość przelać do mąk  i dokładnie wymieszać. Na posypanym mąką blacie wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Podzielić na ok. 8 części i wyrobić bułeczki.
Ułożyć na natłuszczonej blasze, posypać przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
Bułeczki powinny podwoić objętość.
Po tym czasie włożyć do rozgrzanego na 220 C piekarnika na ok. 8-9 minut.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska