Spis treści
Jan Kuroń to kucharz, który pobierał nauki w londyńskim oddziale szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, autor książek kucharskich i programów kulinarnych. W jego rodzinie tradycja gotowania była przekazywana z pokolenia na pokolenie. W latach 90. XX wieku na ekranach telewizorów często można było zobaczyć programy prowadzone przez jego ojca, Macieja Kuronia. Rodzeństwo Jana – Gaja i Jakub – również związało swoje życie zawodowe z kulinariami. Ostatnią książkę napisał wraz z żoną Anetą, aby pokazać przepisy na mięsne i roślinne dania.
Domowe burgery
Oryginalne burgery pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i robione były z mięsa wołowego. Współcześnie często pojawiają się przepisy z kotletami wieprzowymi oraz różnorodnymi dodatkami, np. żółtym serem, ogórkami konserwowymi, majonezem, ketchupem, krążkami świeżej cebuli, plastrami pomidora i listkami sałaty. Jednak najważniejszą sprawą przy smażeniu kotletów do burgera jest jakość mięsa.
Przepis na burgera wołowego
Burger wołowy w bułce maślanej
Składniki:
Burgery:
- 200 g zmielonej chudej wołowiny na osobę
- sól, pieprz
- 2 duże bułki maślane
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Dodatki:
- 1 jajko kurze (na burgera)
- 1 duży dojrzały pomidor
- pikle lub ogórki konserwowe
- świeży majeranek
- 4 liście sałaty masłowej
- keczup
- majonez
- boczek
- żółty ser
- prażona cebula
- musztarda
Bułki maślane - przepis:
Składniki:
- 300 ml mleka (podgrzanego do ok. 40 stopni Celsjusza)
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 120 g masła roztopionego
- 1 duże jajko
- 500–520 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko + 2 łyżki wody do posmarowania bułeczek
- czarnuszka lub mak albo sezam do dekoracji
Jak zrobić domowego burgera wołowego?
Przygotowanie:
- Przygotuj bułki. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni Celsjusza.
- Wyłóż blachę lub kratkę papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko, dodaj drożdże, cukier, rozpuszczone masło i jajko.
- Mieszając wszystko w mikserze, dodawaj mąkę i sól, a następnie ugniataj hakiem (bez miksera dodaj mąkę i sól, a następnie zmieszaj drewnianą łyżką i zagniataj ciasto ok. 5 minut). Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp więcej mąki.
- Powinno być wilgotne, ale nie kleić się do dłoni.
- Podziel ciasto na 8–10 części i z każdej zrób okrągłą bułkę.
- Ułóż na blasze lub kratce, zostaw przykryte ściereczką na ok. 15 minut, aby wyrosły.
- Piecz 12–15 minut, aż się zezłocą (w zależności, jak duże bułki zrobisz). Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia.
- Zajmij się przygotowaniem burgerów. Mięso wyrób rękoma przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Bułki przekrój i zgrilluj.
- Cebulę posiekaj w piórka, ogórki pokrój w plastry.
- Jajko usmaż na patelni jak jajko sadzone. Możesz okroić białko tak, aby idealnie pasowało na wielkość burgera.
- Na patelni usmaż kotlety, po 3 minuty z każdej strony.
- Bułki posmaruj wybranymi sosami. Ułóż liście sałaty, pomidor, kotlet i ogórki z cebulą.
- Na koniec wyłóż po jajku, dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem.
Przepis na wegańskiego burgera
Burger wegański z grzybów i brązowego ryżu
Składniki:
- 3 szalotki drobno posiekane
- 450 g grzybów – miks pieczarek, shiitake i boczniaków
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 1/3 szklanki siemienia lnianego mielonego
- 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 1 szklanka bułki tartej
- wegański sos worcestershire (bez sardeli w składzie) do posmarowania burgerów
- sól, pieprz
- bułka do burgera i dodatki warzywne + sosy
- oliwa do smażenia
Domowy sos wegański worcestershire:
Składniki:
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/4 łyżeczki suszonej musztardy w proszku lub musztardy sarepskiej dobrej jakości
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
Jak zrobić wegańskiego burgera?
Przygotowanie:
- Przesmaż drobno posiekane szalotki na patelni z oliwą, dodaj drobno posiekane grzyby i delikatnie wszystko posól.
- Smaż wszystko, aż zmięknie, ok. 10 minut.
- Dodaj sos sojowy tamari, ocet balsamiczny i syrop klonowy.
- Zamieszaj i duś na małym ogniu.
- Dodaj drobniutko posiekany lub przeciśnięty czosnek, wędzoną paprykę i sos chili. Podduś jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia do wystygnięcia.
- Zblenduj na gładką masę grzyby, orzechy, mielone siemię lniane, brązowy ryż i 2/3 szklanki bułki tartej.
- Przełóż masę z blendera do miski i dodaj resztę (pozostałe 1/3 szklanki) bułki tartej. Wszystko zagnieć do połączenia składników.
- Przygotuj z masy okrągłe kotleciki o grubości ok. 2 cm.
- Wrzuć na grilla – grilluj po 5 minut z każdej strony – lub do piekarnika na ok. 15 minut nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Możesz również podsmażyć burgery na patelni grillowej lub zwykłej.
- Na koniec posmaruj burgery sosem worcestershire i serwuj w bułce z dodatkami lub na talerzu z frytkami, surówką i sosami majonezowymi.
- Burgery możesz przechowywać w lodówce przed grillowaniem i po grillowaniu ok. 3 dni.
- Zrób domowy sos worcestershire: wszystkie składniki umieść w rondelku i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
- Zagotuj i mieszaj. Zmniejsz gaz i podgrzewaj 2 minuty. Przelej do buteleczki lub słoiczka i przechowuj w lodówce.
- Do burgerów możesz dodać posiekaną zieleninę, w ilości 5 łyżek. Najlepiej sprawdzi się natka pietruszki lub kolendry.
Domowe burgery od Kuroniów. Przepisy z grzybami i z wołowiną...
Przepisy Jana i Anety Kuroniów udostępniliśmy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.
Pyszne frytki każdego dnia
kup teraz

Frytownica niskotłuszczowa TEFAL Frydelight FX100015
Frytownica niskotłuszczowa TEFAL Frydelight FX1000…
kup teraz

Frytownica RUSSELL HOBBS Cyclofry Plus 22101-56
Frytownica RUSSELL HOBBS Cyclofry Plus 22101-56
kup teraz

Frytownica beztłuszczowa PRINCESS XL 01.182021.01.001
Frytownica beztłuszczowa PRINCESS XL 01.182021.01.…
kup teraz

Frytownica niskotłuszczowa DELONGHI FH1163, 1,5 kg, 1400 W
Frytownica niskotłuszczowa DELONGHI FH1163, 1,5 kg…
kup teraz

Frytkownica beztłuszczowa ELDOM MFC 1000
Frytkownica beztłuszczowa ELDOM MFC 1000
kup teraz

Frytkownica beztłuszczowa BLAUPUNKT AFD501
Frytkownica beztłuszczowa BLAUPUNKT AFD501
kup teraz

Frytkownica PRINCESS Classic Mini Fryer & Fondue 18261101
Frytkownica PRINCESS Classic Mini Fryer & Fondue 1…
kup teraz

Frytkownica TEFAL Versali Multicooker FR4950 9w1
Frytkownica TEFAL Versali Multicooker FR4950 9w1
kup teraz

Frytownica TRISTAR FR-6937, 3 l, 3600 W
Frytownica TRISTAR FR-6937, 3 l, 3600 W
kup teraz

Frytkownica beztłuszczowa BLAUPUNKT AFD601
Frytkownica beztłuszczowa BLAUPUNKT AFD601
kup teraz

Frytkownica beztłuszczowa SENCOR SFR 3220WH
Frytkownica beztłuszczowa SENCOR SFR 3220WH
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?