Domowe pieczywo. Ciepła, pachnąca bułka na śniadanie? Nic prostszego. Zobaczcie szybki przepis na bułeczki śniadaniowe naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty.
Składniki na ok. 15 bułeczek
- 0,5 kg mąki tortowej
- 5 dag drożdży
- 1 jajko
- 0,5 kostki margaryny
- 250 ml mleka
- sól, cukier
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i zalać 1 łyżką mleka. Dodać troszeczkę mąki i wymieszać. Odstawić. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, 1 łyżkę cukru i jajko. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać dalej aż składniki dobrze się połączą (można do tego celu użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż dwukrotnie powiększy objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, pokroić na porcje i nadać kształt bułeczkom.
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Bułeczki można nadziać np marmoladą, białym serem lub owocami. Doskonale jednak smakują również bez nadzienia.
Zobacz koniecznie!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?