Domowe przetwory. Kiszona papryka: żółta, pomarańczowa lub czerwona [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kiszona papryka - zobaczcie przepis!
Kiszona papryka - zobaczcie przepis! Fot. Andrzej Łukańko
Proponujemy – zamiast papryki marynowanej – zrobić w tym roku chociaż kilka słoików papryki kiszonej! Zobaczcie przepis!

Kiszona papryka jest rewelacyjna w smaku. Zobaczcie przepis naszego Czytelnika Andrzeja Łukańko.

Składniki:

  • 1 kg słodkiej różnokolorowej papryki
  • 1 główka obranego czosnku
  • przyprawa do kiszonych ogórków
  • ewentualnie kilka ostrych papryczek

Zalewa:

  • na litr wody 1-1,5 łyżki soli

Wykonanie:
Wodę z solą zagotować i ostudzić.
Paprykę umyć, przekroić na pół, pozbawić nasion i białych przegród nasiennych oraz części zielonych.
Pokroić na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze pół.
Czosnek obrać
Na dno wyparzonych słoików dać po łyżce przyprawy do ogórków kiszonych.
Układać paprykę przekładając czosnkiem, ewentualnie dodać cząstki ostrych papryczek, ale ostrożnie.
Zalać ostudzoną zalewą i zakręcić słoiki.
Trzymać w ciepłym miejscu do dwóch tygodni celem fermentacji.
Po 2 tygodniach odkręcić zakrętki, przetrzeć je do sucha i ponownie zakręcić. Pasteryzować na zimę w temperaturze max. 80 stopni przez około 15 minut.
Uwaga: zielonej papryki według literatury bułgarskiej nie kisi się na zimę, bo wychodzi nietrwała, raczej małosolna.

Polka wśród najbardziej wpływowych ludzi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie