Ogórki konserwowe – przepis. Szukacie sprawdzonego przepisy na domowe ogórki konserwowe? Nasza Czytelniczka Grażyna Łacna-Walczak poleca ogórki według poniższej receptury.
Składniki
- 2 kg małych gruntowych ogórków
- korzeń chrzanu
- czosnek
- koper
- 2 cebule pokrojone w plastry
- 2 marchewki pokrojone w krążki
Składniki na marynatę:
- 2 litry wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 8 łyżek cukru
- 3 liście laurowe, gorczyca
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Wykonanie:
Marynatę zagotować.
Na dnie słoika układać: pół ząbka czosnku, plaster cebuli, 5 krążków marchewki surowej, kawałek chrzanu, potem ciasno ogórki i na koniec koper. Zalewać przestudzoną marynatą, zakręcać i pasteryzować słoiki przez 35 minut.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?