Domowe przetwory. Ogórki konserwowe [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowe ogórki konserwowe. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!
Domowe ogórki konserwowe. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki! Fot. Grażyna Łacna-Walczak
Lato to czas przetworów! I chociaż w naszych domach prym wiodą ogórki kiszone, warto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych. Zobaczcie przepis!

Ogórki konserwowe – przepis. Szukacie sprawdzonego przepisy na domowe ogórki konserwowe? Nasza Czytelniczka Grażyna Łacna-Walczak poleca ogórki według poniższej receptury.

Składniki

  • 2 kg małych gruntowych ogórków 
  • korzeń chrzanu 
  • czosnek 
  • koper 
  • 2 cebule pokrojone w plastry 
  • 2 marchewki pokrojone w krążki 

  
Składniki na marynatę: 

  • 2 litry wody 
  • 1 szklanka octu 10% 
  • 2 łyżki soli 
  • 8 łyżek cukru 
  • 3 liście laurowe, gorczyca 
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 


Wykonanie: 
Marynatę zagotować. 
Na dnie słoika układać: pół ząbka czosnku, plaster cebuli, 5 krążków marchewki surowej, kawałek chrzanu, potem ciasno ogórki i na koniec koper. Zalewać przestudzoną marynatą, zakręcać i pasteryzować słoiki przez 35 minut.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie