Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Chutney ze śliwek, cebuli z dodatkiem orzechów i rodzynek. Zobaczcie przepis.
Chutney ze śliwek, cebuli z dodatkiem orzechów i rodzynek. Zobaczcie przepis. Fot. materiały prasowe
Chutney to bardzo gęsty sos używany przede wszystkim w kuchni indyjskiej do potraw mięsnych lub warzywnych. Co ciekawe – w Polsce podobne sosy, robione z warzyw lub owoców przygotowywano już w XVII wieku pod nazwą gąszcze. Warto zrobić kilka słoików na zimę z naszych polskich węgierek! Zobaczcie przepis!

Chutney ze śliwek, cebuli z dodatkiem orzechów i rodzynek. Palce lizać!

Składniki:

  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 1 kg cebuli
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • łyżeczka świeżo startego imbiru

Wykonanie
Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska