Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory wracają do łask [KULINARNE TRENDY, PRZEPISY]

mad
Domowe przetwory są pyszne i zdrowe.
Domowe przetwory są pyszne i zdrowe. pixabay.com
Domowe przetwory. Ponad połowa z z nas uważa, że najlepsze jest to co domowe i wykonane ze sprawdzonych składników: sosy, przeciery, domowe przetwory czy wypieki. Dlaczego warto się trochę „pomęczyć” i przygotować przetwory własnoręcznie?

Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa. Przecież w środku zimy najbardziej smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych w tym sezonie owoców. Smak dzieciństwa, który pamiętamy, warto urozmaicić bakaliami. Suszone owoce doskonale nadają się do domowych przetworów, dodając im wyjątkowy smak. Dlaczego więc nie spróbować w tym roku? Właśnie po to, by zimą cieszyć się smakiem jabłkowej konfitury z rodzynkami lub bakaliowego chutney’a z dodatkiem malinowych pomidorów.

Zrobione w domu smakuje lepiej

Homemade jest jednym z mikrotrendów, który na stałe wpisał się w nasz kulinarny świat. Według przeprowadzonych przez markę Bakalland badań, ponad połowa z nas uważa, że najlepsze jest to co domowe i wykonane ze sprawdzonych składników: sosy, przeciery, domowe przetwory czy wypieki. Uwielbiamy eksperymentować w kuchni, a także często wracamy do smaków naszego dzieciństwa, dodając do nich odrobinę nowoczesności. Na portalach społecznościowych z dumą pokazujemy to, co udało nam się przygotować w domowym zaciszu.

Powrót do korzeni

Dlaczego ten mikrotrend stał się tak popularny? To proste – dzięki temu, że gotujemy sami, dobrze wiemy, co znajduje się w składzie naszych dań, dbamy o ich jakość i smak, a przy okazji odkrywamy w sobie niezliczone kulinarne talenty.
- Komfortem, a zarazem prawdziwą umiejętnością, jest dziś robienie własnych domowych przetworów (według tradycyjnych receptur z nutą nowoczesności) oraz przygotowywanie domowych wypieków - podkreśla Zuzanna Skalska, analityk trendów, współtwórca Trendbooka Bakalland. - Powrót do korzeni to chyba najważniejsza rzecz, którą każdy z nas we współczesnym świecie powinien zrobić i zapamiętać. Według raportu ONZ w 2050 roku ponad 75 procent mieszkańców Ziemi będzie mieszkać w zurbanizowanych strefach – czyli megamiastach i już dziś wiadomo, że będziemy mieć problem z wyżywieniem wszystkich mieszkańców naszej planety. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie nowych trendów i nawyków żywieniowych. Jednym słowem rozpocznijmy czas powrotu do korzeni już dziś.

Domowe przetwory wracają do łask [KULINARNE TRENDY, PRZEPISY]

Przepis na konfiturę z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu

Składniki na 6 słoiczków

  • 1 kg jabłek
  • 100 g Rodzynek luksusowych Bakalland
  • 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie
Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlać wodę, dodać pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodać rodzynki i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę, przełożyć do słoików i pasteryzować przez ok. 30 minut. Gotową konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę.

Domowe przetwory wracają do łask [KULINARNE TRENDY, PRZEPISY]

Przepis na bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów

Składniki na 6 słoiczków

  • 1 kg pomidorów
  • 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chilli (lub połowa świeżej papryczki)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, następnie dodać bakalie. Podsmażyć jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do podsmażonych składników dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wszystkie składniki gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawić solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodać również szczyptę chilli. Następnie chutney przełożyć do słoików i pasteryzować przez ok. 20 minut.

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska