Domowe rurki z puszystym kremem: pyszne i proste [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na rurki z kremem. Pamiętacie jeszcze ten smak z dzieciństwa?

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki proponuje rurki z kremem. To prawdziwy smak naszego dzieciństwa!

Składniki na rurki

  • 50 dag mąki
  • 35 dag masła
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek wody letniej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 1/2 litra mleka
  • 15 dag cukru
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki masła (z kopką)

Wykonanie

Rurki. Z podanych składników zagnieść ciasto i zostawić na 12 godzin. Wypoczęte ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać radełkiem paski, owijać rurki i maczać w roztrzepanych pozostałych białkach i cukrze. Piec na złoty kolor.

Krem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrami, dodać połowę mleka i mąki, rozmieszać. Resztę mleka zagotować i do gotującego wlać rozmieszaną masę, chwilę zagotować. Ostudzić pod przykryciem. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy ucierając do gładkiej konsystencji. Nadziać rurki.

Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ - KLIK

Kryzys wieku średniego. Skąd się bierze i czy dotyka wszystkich?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie