Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe rurki z puszystym kremem: pyszne i proste [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na rurki z kremem. Pamiętacie jeszcze ten smak z dzieciństwa?

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki proponuje rurki z kremem. To prawdziwy smak naszego dzieciństwa!

Składniki na rurki

  • 50 dag mąki
  • 35 dag masła
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek wody letniej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 1/2 litra mleka
  • 15 dag cukru
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki masła (z kopką)

Wykonanie

Rurki. Z podanych składników zagnieść ciasto i zostawić na 12 godzin. Wypoczęte ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać radełkiem paski, owijać rurki i maczać w roztrzepanych pozostałych białkach i cukrze. Piec na złoty kolor.

Krem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrami, dodać połowę mleka i mąki, rozmieszać. Resztę mleka zagotować i do gotującego wlać rozmieszaną masę, chwilę zagotować. Ostudzić pod przykryciem. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy ucierając do gładkiej konsystencji. Nadziać rurki.

Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ - KLIK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska