Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy pieczony karczek lub szynka ze słoika [PRZEPIS]

mad
Mięso ze słoika.
Mięso ze słoika. Andżelika Knop
Przepis na domowe, pieczone mięso ze słoika.

Przepisem na domowy karczek ze słoika podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop z Krakowa. Jest autorką bloga W zielonej kuchni.

Składniki

  • 1,5 kg karczku lub szynki
  • ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 6 ząbków czosnku
  • pieprz czarny, mielony
  • 2-4 listki laurowe
  • szczypta majeranku


Wykonanie

Mięso umyć i pokroić w sporą kostkę. Przełożyć je do miski, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe, całość wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i pozostawić w chłodnym miejscu ok. 8 godzin. Po tym czasie przełożyć mięso do czystych i suchych słoików, tak aby wypełniało 3/4 objętości. Na wierzch słoika można ewentualnie wyłożyć łyżkę smalcu. Słoiki dobrze zakręcić. Piec ok. 1,5 godz. w 200 stopniach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska