Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy piernik na Boże Narodzenie 2021. Rewelacyjny piernik z rodzynkami i orzechami na świąteczny stół [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie sprawdzony przepis na domowy piernik świąteczny naszej Czytelniczki.
Zobaczcie sprawdzony przepis na domowy piernik świąteczny naszej Czytelniczki. Fot. Katarzyna Kośmider
Świąteczny piernik to niewątpliwie król bożonarodzeniowego stołu. Zobaczcie sprawdzony przepis na domowy piernik naszej Czytelniczki. Jest obłędny!

Domowy piernik świąteczny – sprawdzony przepis! Czy wiecie, że nazwa „piernik” pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny? W XVII wieku pierniki sprzedawano… w aptekach! Ponoć leczył wiele chorób. Dawniej piernik na stole był symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
Zobaczcie sprawdzony przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider na domowy piernik świąteczny!

Domowy piernik świąteczny.
Domowy piernik świąteczny. Fot. Katarzyna Kośmider

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka śmietany
  • 5 jajek
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów (włoskich i/lub laskowych)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.   Rodzynki wkładamy do małej miseczki, zalewam wrzątkiem aby zmiękły, odcedzamy. Orzechy siekamy, dodajemy do nich rodzynki, oprószamy delikatnie mąką.
2.   Na dużej teflonowej patelni karmelizujemy 1 szklankę cukru. Kiedy nabierze ciemnozłotego koloru zalewamy cukier 1 szklanką wody. 
3.   Następnie na patelnię wsypujemy 1 szklankę cukru, dodajemy masło i przyprawę do piernika. Mieszamy dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą. Odstawiamy do przestygnięcia.
Najlepiej przelać masę karmelową do dużej misy lub w garnka, w której będziemy łączyć pozostałe składniki ciasta.
4.   Rozdzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy żółtka z 1 szklanką cukru na puszystą masę, po czym dodajemy do ostudzonej masy karmelowej - mieszamy.
5.   Następnie do masy karmelowej dodajemy śmietanę i również mieszamy.
6.   Potem dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną.
7.   Do masy dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub silikonową szpatulą.
8.   Na sam koniec dodajemy rodzynki i orzechy - znów delikatnie mieszamy.
9.   Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55 - 60 minut.
10.   Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Dekorujemy polewą czekoladową i posiekanymi orzechami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska