Drożdżowe bułki paryskie z jabłkiem - krok po kroku. Jak zrobić bułki paryskie? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Drożdżowe bułki paryskie z jabłkiem. Zobaczcie przepis.
Drożdżowe bułki paryskie z jabłkiem. Zobaczcie przepis. Fot. Anna Cyganik-Idęć
Rewelacyjne drożdżowe bułki paryskie z jabłkami! Zobacz krok po kroku, jak zrobić ten pyszny deser! Uda się każdemu!

Pyszne, miękkie ciasto drożdżowe z masą jabłkową zachwyci każdego. Jak je zrobić? Podpowiada nasza Czytelniczka, Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga „Mania wypiekania”. Zobaczcie przepis krok po kroku.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru (ok. 100 g)
  • jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Składniki na masę jabłkową:

  • 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta) 
  • 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • łyżka masła
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

 

Składniki na wykończenie:

  • żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
  • lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka (nie gorącego), dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. ciasto stanie się śliskie i błyszczące. Pozostawić w misce (przykryć ściereczką), aż do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego pokrojone jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok 5 minut, następnie dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje (ogień nie może być zbyt duży, bo masa się przypali).

Formowanie bułek paryskich.
Formowanie bułek paryskich. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Formowanie bułeczek:
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć je pod bułeczkę). 
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć do lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie