Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drożdżowe ruchańce z Aniołowa. Sprawdź przepis na tradycyjny przysmak prosto z Warmii i Mazur. Oto racuchy, które was zachwycą!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe ruchańce ze wsi Aniołowo to prawdziwy rarytas. Sprawdź, jak je przygotować samodzielnie w domu. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj kolejne strzałkami lub gestem.
Drożdżowe ruchańce ze wsi Aniołowo to prawdziwy rarytas. Sprawdź, jak je przygotować samodzielnie w domu. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj kolejne strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Lekkie, puszyste, drożdżowe ruchańce to tradycyjny przysmak, którego receptura powstała we wsi Aniołowo, w powiecie elbląskim, a nieco figlarna nazwa pochodzi od ich "ruszania się" podczas smażenia. Podobno najsmaczniejsze wychodzą wtedy, gdy doda się do nich „anielskiej duszy” - przekonuje Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego. W smaku ruchańce są podobnie do pączków, do tego chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cudownie pachną masłem i wanilią. Przygotowanie tych smakołyków nie jest trudne. Sprawdź i wypróbuj przepis na anielskie ruchańce.

Spis treści

Skąd pochodzą ruchańce?

Drożdżowe ruchańce to pyszne racuszki, których nazwa wywodzi się od ich „ruszania” w czasie smażenia - placuszki są lekkie, szybko rosną i na rozgrzanym oleju niemal same się przekręcają na drugą stronę. Określenie „anielskie" nawiązuje do wsi Aniołowo, znajdującej się w województwie warmińsko-mazurskim, gdzie według historycznych przekazów powstała ich słynna receptura.

Tradycja wypieku anielskich ruchańców sięga lat 40. XX wieku i związana jest z obchodzeniem ostatków. W Aniołowie takie racuszki były przygotowywane zamiast pączków na Tłusty Czwartek.

- W pamięci najstarszych mieszkańców Aniołowa pozostał specyficznych smak i zapach anielskich ruchańców wypiekanych przez babcie i mamy. Z czasem ich receptura została rozpropagowana wśród turystów i grup szkolnych odwiedzających miejscowość. Wśród mieszkańców Aniołowa istnieje silne przekonanie, że anielskie ruchańce wychodzą najsmaczniejsze wtedy, gdy doda się do nich „anielskiej duszy” - czytamy w opracowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie „Liście produktów tradycyjnych”.

Obecnie anielskie ruchańce stały się znakiem rozpoznawczym tego regionu, a turyści chętnie kosztują ich na festynach i różnych okolicznościowych imprezach, jak Zlotów Miłośników Aniołów w Aniołowie.

Tradycyjne anielskie ruchańce

Receptura na anielskie ruchańce przetrwała do naszych czasów w formie niemal niezmienionej. Bardzo istotna jest proporcja mąki do mleka i drożdży. Tradycyjnie jest to:

  • 1 kg mąki,
  • 1 litr mleka
  • 100 g drożdży.

Do składników dodaje się jajka, cukier, masło i szczyptę soli. Ciasto powinno przypominać w konsystencji gęstą śmietanę, ale być rzadsze niż ciasto na racuchy na proszku do pieczenia.

- Najważniejsza jest dobra konsystencja ciasta, które nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Ruchańce po wypieku zawsze posypywane są cukrem pudrem. Najlepiej smakują popijane mlekiem i jedzone w dobrym towarzystwie. Anielskie ruchańce zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 30 maja 2018 r. - czytamy w opracowaniu przygotowanym przez Urząd Marszałkowski województwa warmińsko-mazurskiego w Olsztynie.

Pyszne drożdżowe ruchańce

Mam dla ciebie przepis z dokładnym wskazówkami krok po kroku, jak przygotować drożdżowe ruchańce. Proponuję zrobić je z połowy kilograma mąki. Taka ilość spokojnie wystarczy na deser nawet dla ośmiu osób.

Dzięki dodaniu do ciasta ubitej piany z białek ruchańce są wyjątkowo lekkie i delikatne. Ciasto warto doprawić cukrem waniliowym lub waniliową esencją. Jeśli chcemy przygotować go z drożdży suchych, należy użyć ich 14 g. Warto pamiętać także o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Zimne drożdże zalane podgrzanym mlekiem mogą nam nie urosnąć.

Drożdżowe ruchańce można podać z:

  • cukrem pudrem,
  • powidłami śliwkowym,
  • owocowym dżemem,
  • rozpuszczoną czekoladą,
  • czekośliwką.

Sprawdź wskażówki, jak zrobić drożdżowe ruchańce:

Anielskie ruchańce - przepis

(duża porcja, dla 6 -8 osób, czas przygotowania ok. 1,5 godziny)

Ruchańce gotowe. Smacznego!
Ruchańce gotowe. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 3 jajka,
  • 50 g drożdży,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie 16 g,
  • ok. litr oleju do smażenia.

Jak zrobić anielskie ruchańce?

  1. Drożdże włóż do miseczki i dodaj ok. 100 ml ciepłego mleka. Wymieszaj.
  2. Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i wymieszaj.
  3. Zrób w mące dołek i wlej tam drożdże rozpuszczone w mleku. Odstaw na ok. 20 minut.
  4. Rozpuść masło.
  5. Oddziel żółtka od białek.
  6. Białka ubij ze szczyptą soli.
  7. Gdy drożdże podrosną dodaj resztę mleka ( 400 ml) oraz żółtka i zmiksuj na gładkie ciasto.
  8. Stopniowo dolewaj masła, cały czas miksując.
  9. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką.
  10. Odstaw ciasto na około pół godziny, by podrosło.
  11. Rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  12. Gotowe ruchańce przełóż do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Drożdżowe ruchańce ze wsi Aniołowo to prawdziwy rarytas. Sprawdź, jak je przygotować samodzielnie w domu. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj kolejne strzałkami lub gestem.

Drożdżowe ruchańce z Aniołowa. Sprawdź przepis na tradycyjny...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Serwetki i obrusy na Twój stół!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Drożdżowe ruchańce z Aniołowa. Sprawdź przepis na tradycyjny przysmak prosto z Warmii i Mazur. Oto racuchy, które was zachwycą! - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska