Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dwukolorowe ciasto z masą i polewą czekoladową „metrowiec” KGW z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

mad
Ciasto "metrowiec" Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Ciasto "metrowiec" Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej
Ciasto metrowiec. Ciekawe, dwukolorowe ciasto z masą pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Zobacz przepis!

Ciasto metrowiec - przepis. Pomysł na niebanalne, dwukolorowe ciasto z masą i polewą czekoladową. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice. Działająca przy Domu Kultury kapela ludowa współpracuje z paniami, akompaniując przy śpiewie ludowych utworów.

Składniki na ciasto

  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę

  • kostka masła
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 litra śmietany kwaśnej 18 proc.

Składniki na polewę czekoladową

  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie ciasta
Jajka utrzeć razem z cukrem na pulchną masę. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać mąki, proszek do pieczenia i wodę. Wszystkie składniki połączyć. Nie zapomnieć o szczypcie soli. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec dwa ciasta w wąskich foremkach. Po upieczeni ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie pokroić równe kromki. Złożyć ciasto na przemian – raz ciasto białe, następnie masa, potem ciasto ciemne. W taki sposób uzyskamy dwa ciasta o ciekawym kształcie.
Masa
Wszystkie składniki utrzeć. Przy wykonywaniu masy uważać, aby nie dodać zbyt dużo śmietany na raz, bo może się ściąć. Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową – ułatwia to ucieranie razem z masłem.
Polewa
Wszystkie składniki polewy podgrzać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą posmarować obydwa ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Można posypać kokosem. Ciasto kroimy na skos.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska