Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzieci zatruły się mięsem z Lidla. 10-latek zmarł w męczarniach

online, The Sun
Nolan zmarł 8 lat po zjedzeniu mięsa z bakterią E. coli.
Nolan zmarł 8 lat po zjedzeniu mięsa z bakterią E. coli. The Sun / zrzut ekranu
To tragiczny finał głośnej sprawy zatrucia mięsem z Lidla, do którego doszło 8 lat temu we Francji. - Po wielu latach ciężkiej choroby, wywołanej zatruciem, zmarł 10-letni Nolan - donosi brytyjski The Sun.

Grupa dzieci zatruła się mięsem z Lidla

W 2011 roku grupa 15 dzieci z regionu Hauts-de-France we Francji zatruła się mięsem do hamburgerów sprzedawanym w Lidlu. Okazało się, że wołowe steki były skażone bakterią E. coli. Maluchy zachorowały na zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS) - wielonarządowy zespół chorobowy, będący najczęstszą przyczyną ostrej niewydolności nerek u dzieci.

Czytaj także: Zaginął 20 lat temu. Jego ciało odnaleziono przypadkowo dzięki Google Maps

Nie żyje chłopiec, który zatruł się mięsem z Lidla

W grupie zatrutych dzieci był niespełna dwuletni wówczas Nolan, u którego spożycie mięsa z bakterią E. coli spowodowało najtragiczniejsze skutki. Przez 8 lat chłopiec zmagał się z paraliżem całego ciała, nie mówił, ani nie był w stanie samodzielnie jeść, czy się poruszać. - Nolan nawet przez chwilę nie przestawał cierpieć: zdeformowane kończyny, łamiące się kości, musiał poddawać się różnym operacjom, nie mógł jeść, połykać, mówić ani ruszać się - powiedział Florence Rault, prawnik rodziców Nolana, w rozmowie z francuską agencją AFP. Lekarze do końca walczyli o jego życie. Niestety, wyniszczony chorobą organizm chłopca musiał się poddać. Nolan zmarł we wrześniu 2019 roku w wieku 10 lat.

Nolan nawet przez chwilę nie przestawał cierpieć - Florence Rault, prawnik rodziców chłopca

Winny zatrucia mięsem z Lidla

W związku ze skandalem dotyczącym skażonego mięsa, przed sądem stanęli szefowie firmy Seb-Cerf, która sprzedawała mrożone steki pod marką Steak Country. Jak informuje brytyjski "The Sun", winnym nieprzeprowadzenia kontroli mięsa uznany został 78-letni Guy Lamorlette, szef firmy dostarczającej mięso do Lidla. Mężczyzna został skazany na trzy lata więzienia i 50 tys. euro grzywny. Sąd zakazał mu również prowadzenia wszelkiej działalności przemysłowej lub handlowej i nakazał wypłacić odszkodowanie.

Smaki Kujaw i Pomorza odcinek 4

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dzieci zatruły się mięsem z Lidla. 10-latek zmarł w męczarniach - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska