Dzień Babci i Dziadka. Upiecz dziadkom radość, czyli pyszne ciasta w prezencie [PRZEPISY]
Cytrynowy sernik na pierzynce
Składniki:
twaróg - 700 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
jajka - 7 sztuk
cukier - 250 gramów
kisiel cytrynowy - 2 opakowania
mąka - 2 łyżki
sok z 1 cytryny - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z twarogiem. Do masy serowej dodaj: kisiel, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj mikserem.
Białka ubij na sztywno z cukrem i wymieszaj delikatnie z masą sernikową.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Papierowy ręcznik złóż i owiń nim boki tortownicy. Zepnij metalowym spinaczem. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.
Masę serową przełóż do formy. Papierową kołderkę zmocz zraszaczem.
Tortownicę z ciastem ustaw na większej blaszce, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
Po tym czasie otwórz piekarnik i obniż temperaturę do 160 stopni.
Ponownie zmocz zraszaczem papier i wlej do płaskiej formy 1/2 szklanki wody.
Piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik zostaw na godzinę w zamkniętym piekarniku, by wystygł.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.