Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień Bigosu. 20 stycznia obchodzimy Dzień Bigosu. Jak zrobić dobry bigos? [PRZEPISY]

mad
Jak zrobić dobry bigos? Sprawdźcie przepisy naszych Czytelników.
Jak zrobić dobry bigos? Sprawdźcie przepisy naszych Czytelników. Fot.123RF
Czy wiecie, że bigos doczekał się swojego święta? Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia! Jak zrobić dobry bigos? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Bigos – przepisy. Ma być mięsny, treściwy i kwaśny. Najlepiej z dodatkiem suszonych grzybów i wina. Im dłużej jest gotowany, tym jest smaczniejszy. A kilkakrotnie odgrzewany to prawdziwy rarytas. Prawda jest taka, że ile domów w Polsce, tyle przepisów i receptur na dobry bigos.
Zebraliśmy dla Was kilka przepisów na bigos. Zobaczcie!

Bigos z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem.
Bigos z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem. Fot.123RF

Bigos z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg kapusty surowej
  • garść suszonych borowików
  • 20 dag wołowiny
  • 40 dag wieprzowiny
  • 20 dag wędzonego chudego boczku
  • 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej
  • duża cebula
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • czosnek węgierski w tubie
  • olej do smażenia

Wykonanie
Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Surową kapustę pokroić i podgotować. Gdy zmięknie, dodać kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Postawić na małym ogniu, gotować do miękkości.
Suszone grzyby rozkruszyć i zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Boczek, kiełbasę, mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć lekko, aby mięso zamknęło pory i pozostawiło swój smak wewnątrz. Podlać wodą i dusić do miękkości. Po 20 minutach odcedzić, przy czym wodę z gotowania zostawić do podlewania kapusty. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Kiedy kapusta będzie już miękka, wrzucić do kapusty: grzyby, mięso, kiełbasę, boczek i cebulkę. Całość podlać wodą, w której gotowało się mięso, wymieszać. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie podlać winem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i czosnek węgierski. Przyprawić do smaku.
Przepis Janusza Sieńko

Bigos Onufrego Koła Gospodyń Wiejskich.
Bigos Onufrego Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. archiwum

Bigos Onufrego Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki 

  • 2,5 kg kiszonej kapusty 
  • 1 kg kapusty świeżej 
  • 800 g mięsa mieszanego (wieprzowe, indycze) 
  • 400-500 g wędzonego mięsa
  • 20 g świeżych lub suszonych grzybów 
  • po 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych, musztardy, ketchupu
  • około 5 łyżek stołowych koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • woda

Wykonanie 
Grzyby (jeżeli są suszone) zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 - 20 minut. 
Świeżą kapustę pokroić w paski, natomiast mięso na drobniejsze kawałki. 
Do garnka dać kapustę, dodać mięso i zalać wodą tak, aby zakryła składniki. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godz. 
Drobno pokroić grzyby i dodać wraz z pozostałymi składnikami do kapusty. Gotować na średnim ogniu przez ok. 2-3 godz. od czasu do czasu mieszając. Jeżeli dodawaliśmy mięso z kośćmi, po ok. 2 godz. gotowania mięso praktycznie samo od nich odchodzi i wystarczy tylko wyjąć kostki z bigosu. W przypadku gdy nie jest to takie łatwe trzeba wyjąć kawałki mięsa, oddzielić je od kości i ponownie dodać do bigosu .  
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Stonia

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich.
Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. archiwum

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki

  • mała główka kapusty 
  • 80 dag kapusty kiszonej 
  • 50 dag wołowiny 
  • 50 dag kiełbasy zwyczajnej 
  • 2 cebule 
  • kilka suszonych grzybów 
  • 5 łyżek powideł śliwkowych 
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina 
  • kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 
  • sól

 
 
Wykonanie 
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Świeżą kapustę poszatkować, posolić i pozostawić w misce na ok. 15 minut. Następnie dodać do uduszonej wieprzowiny. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać obydwie kapusty, pokrojone plasterki kiełbasy, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino. 
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Bigos z Witkowic.
Bigos z Witkowic. Fot. archiwum

Bigos z Witkowic [PRZEPIS]

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej 
  • 1 kg kapusty świeżej 
  • 35 dag żeberek wieprzowych 
  • Po 4-5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego 
  • listek laurowy 
  • duża cebula 
  • 3 marchewki 
  • 1-2 goździki 
  • sól 
  • 10 ziarenek pieprzu 
  • 20 dag wędzonego boczku 
  • 20 dag śliwek suszonych 
  • 35 dag okrawków wędlin 
  • po 35 dag drobiu, wieprzowiny, wołowiny, 
  • 30 dag kiełbasy 
  • 15 dag rodzynek 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 10 dag smalcu, pieprz, mielona papryka

 
 
Wykonanie 
Świeżą kapustę umyć, drobno poszatkować, przelać na sicie wrzątkiem. Żeberka ugotować, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Wywarem z żeberek zalać kapustę i gotować na niewielkim ogniu. Dodać listek laurowy, jałowiec, cebulę usmażoną, starta marchewkę, goździki i trochę soli. 
W drugim rondlu stopić smalec, włożyć posiekaną kapustę kiszoną, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać wrzątkiem i gotować na  niewielkim ogniu. Śliwki umyć, zalać niewielka ilością przegotowanej wody, obgotować i pokroić w paski. 
Połączyć obie kapusty, dołożyć usmażone mięsa, wędliny oraz śliwki wraz z wywarem. Dokładnie wymieszać i dusić 2-3 godziny na małym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodać sparzone rodzynki, miód i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dusić jeszcze kilkanaście minut. 
Bigos najlepszy jest po kilku dniach. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać odrobinę cukru.      
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Witkowice

Nietypowy bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką.
Nietypowy bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką. Fot. Katarzyna Jaworek

Nietypowy bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy cienkiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 50 g masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Kapustę gotować około 5 minut, następnie wodę odcedzić. Na dno garnka z kapustą wrzucić masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około 5 minut.
Następnie kapustę zalać wodą (tak by była zanurzona). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażyć na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodać do kapusty. Gotować około 15 minut. Bigos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek z Mętkowa

Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska