Dzień Buraka 2023. TOP 10 przepisów. Zobaczcie inspiracje na dania z buraków [PRZEPISY]
Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem
Składniki
2 czerwone buraki
4 kromki chleba tostowego pszennego XXL (np. Dan Cake)
biała ciecierzyca z puszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku suszonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka marynowanych kaparów
4 jajka
Wykonanie
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować.
Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.