Dzień Buraka 2023. TOP 10 przepisów. Zobaczcie inspiracje na dania z buraków [PRZEPISY]
Kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem
Składniki
0,5 kg buraków
4 filety śledziowe
cebula
1 łyżka masła
200 g cukru brązowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
300 g twarogu tłustego
chleb tostowy pełnoziarnisty(np. Dan Cake)
olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły
szczypiorek
Wykonanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając.
Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg nałożyć konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.