Dzień Kobiet 2024. Pomysły na romantyczną kolację we dwoje [PRZEPISY]
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Składniki
250 g krewetek z ogonkami, bez głowy
2 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 ml białego wytrawnego wina
2 pomarańcze
250 g mieszanki różnych sałat
2 łodygi selera naciowego
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka ziaren sezamu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Seler naciowy pokroić na cienkie paski, pomidorki koktajlowe na połówki, pomarańcze wyfiletować.
Na patelni na małym ogniu przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodać krewetki i chwilę smażyć.
Podlać krewetki białym winem i sokiem wyciśniętym z resztek pomarańczy. Odparować nadmiar płynu (tyle, by na patelni został sos do skropienia sałatki). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
W półmiskach ułożyć sałatę, kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy i krewetki. Całość polać sosem z patelni i posypać nasionami sezamu.
Przepis Katarzyny Kośmider