
Dzień Kobiet 2025 tuż-tuż! Panowie! Zaskoczcie swoją drugą połowę i przygotujcie romantyczną kolację tylko we dwoje.

Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Składniki
250 g krewetek z ogonkami, bez głowy
2 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 ml białego wytrawnego wina
2 pomarańcze
250 g mieszanki różnych sałat
2 łodygi selera naciowego
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka ziaren sezamu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Seler naciowy pokroić na cienkie paski, pomidorki koktajlowe na połówki, pomarańcze wyfiletować.
Na patelni na małym ogniu przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodać krewetki i chwilę smażyć.
Podlać krewetki białym winem i sokiem wyciśniętym z resztek pomarańczy. Odparować nadmiar płynu (tyle, by na patelni został sos do skropienia sałatki). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
W półmiskach ułożyć sałatę, kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy i krewetki. Całość polać sosem z patelni i posypać nasionami sezamu.
Przepis Katarzyny Kośmider

Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera
Składniki
pierś z kurczaka (pojedyncza)
1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej, według upodobań)
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz (według uznania)
1/2 opakowania mieszanki sałat
1 pomidor
1/2 papryki
garść kiełków
1 nieduża bagietka
1 dymka (tylko zielona cześć)
oliwa
kawałek sera cheddar
Składniki dressingu
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
kilka listków bazylii
Wykonanie
Wszystkie składniki dressingu włożyć do blendera i zmiksować na gładki sos.
Na dużym kawałku papieru do pieczenia umieścić ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz. Obtoczyć w mieszance przypraw pierś z kurczaka. Przykryć mięso kawałkiem papieru i dokładnie rozbić tłuczkiem.
Natłuścić patelnię grillową 1 łyżką oliwy i rozgrzać. Smażyć kurczaka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Odstawić na bok. Po wystygnięciu pokroić pierś na niewielkie paski.
Bagietkę pokroić na kromki i zgrillować na tej samej patelni, na złoto.
Na talerzu ułożyć liście sałat. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę. Ułożyć kawałki kurczaka oraz posiekaną dymkę i kiełki. Całość skropić dressingiem. Na wierzchu ułożyć kilka wiórków sera cheddar. Podawać z bagietką.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie
Składniki
duży, dojrzały ananas
puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
6 ugotowanych na twardo jajek
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka musztardy
torebka ugotowanego ryżu
100 g oscypka w kawałku
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Ananasa podzielić na pół, ostrożnie wykroić twardy rdzeń, następnie naciąć miąższ w kratkę i wyciągać łyżką. Przełożyć do miseczki.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem oraz chilli.
Do podsmażonego mięsa dodać ugotowany ryż, odsączony z soku ananas, kukurydzę, starte na grubych oczkach jajka, majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dosolić i przełożyć do wydrążonych miseczek z ananasa. Podawać schłodzone.
Przepis Pauliny Nosek