Dzień Matki 2020. Oryginalny prezent na Dzień Matki. Pyszne, łatwe desery dla ukochanej mamy [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie przepisy na pyszne i proste desery na Dzień Matki.
Oryginalny prezent na Dzień Matki. Może w tym roku zamiast gotowych czekoladek, warto zaserwować mamie własnoręcznie przyrządzony deser, udowadniając tym samym, że potrafimy sobie poradzić w kuchni? Zobaczcie przepisy na proste i pyszne desery.

Dzień Matki 2020. Oryginalny prezent na Dzień Matki. Pyszne, łatwe desery dla ukochanej mamy

W oczach naszych mam, zawsze będziemy jej najukochańszymi, małymi dziećmi. Z pewnością jeszcze w niejednej szufladzie rodzinnego domu można znaleźć skrzętnie ukryte laurki, które pieczołowicie przygotowaliśmy z okazji Dnia Matki jeszcze kilkanaście lat temu. A gdyby tak wrócić do tej tradycji i w tym roku zamiast bombonierki, sprezentować mamie własnoręcznie przygotowany deser, udowadniając tym samy, że jej kulinarne lekcje „nie poszły w las”? A więc, do dzieła!

Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem.
Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem.

Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem [PRZEPIS]

Ciasto:

  • 2 opakowania bezy Delecta
  • 250 ml wody

Nadzienie:

  • 200 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 500 ml mleka

Wykonanie:
Sprawianie przyjemności innym potrafi dostarczyć wiele radości nam samym. Najlepiej, gdy taka przyjemność jeszcze pysznie smakuje.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 150°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku bezy miksujemy z wodą do uzyskania sztywnej piany. Tak powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy małe beziki, dbając o to, aby miały one bardzo podobną wielkość. Przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
Gotowe beziki studzimy przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Następnie, budyń mieszamy w połowie ilości mleka, z dodatkiem cukru, a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony proszek i mieszamy, pozbywając się grudek. Gotowy budyń zestawiamy z ognia i studzimy.
Kiedy masa wystygnie dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jagody blendujemy w wysokim naczyniu, a następnie miksujemy z kremem budyniowym. Kiedy krem będzie gładki – przekładamy nim bezę i nakładamy drugą. Kroki powtarzamy do momentu, aż wykorzystamy wszystkie bezy. Pięknie i pysznie – czego chcieć więcej?

Tarta z galaretką i kremem śmietankowym.
Tarta z galaretką i kremem śmietankowym.

Tarta z galaretką i kremem śmietankowym [PRZEPIS]

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła

Nadzienie:

  • 2 opakowania galaretki deserowej przezroczystej smak agrestu i winogron Delecta
  • 550 ml wody

Dekoracja:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka orzechów laskowych Bakalland

Wykonanie
Tarta na klasycznym kruchym cieście to zawsze smaczny pomysł. Z przezroczystą galaretką wygląda wyjątkowo efektownie!
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Zawartość opakowania z mieszanką do wypieku domowego ciasta wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz i miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem, a ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy – użyliśmy silikonowej w formie kwiatu, zostawiając wysoki brzeg, dzięki czemu tarta będzie wyglądała zjawiskowo. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Ciasto wyjmujemy z foremki i delikatnie nakłuwamy spód. Wlewamy do środka galaretkę i odkładamy do lodówki na godzinę. W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, którą nakładamy na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego. Ciasto ozdabiamy orzechami laskowymi. Owocowa galaretka musi zastygnąć w lodówce – lepiej sprawdźmy, czy nikt nie dobierze się do niej przed stężeniem, bo jest kusząco pyszna!

Serca brownie.
Serca brownie.

Serca brownie [PRZEPIS]

Ciasto:

  • 1 opakowanie brownie Delecta
  • 4 jaja
  • 150 ml oleju
  • 75 g margaryny

Nadzienie:

  • 120 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g mascarpone
  • 350 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 75 g cukru
  • 10 g żelatyny Delecta

Wykonanie:
Pyszne, czekoladowe brownie to zawsze dobry pomysł. A co, jeśli brownie przemówi za nas, wyrażając nasze uczucia względem najważniejszej osoby – mamy?
Najpierw nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu). Rozpuszczamy margarynę do masy czekoladowej i studzimy. Miksujemy około 4 minut jaja i olej, dosypując stopniowo mieszankę do wypieku domowego ciasta brownie. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, nakłuwamy ciasto widelcem. Mieszamy delikatnie łyżką masę czekoladową z jajem i wystudzoną margaryną. Masę wykładamy równomiernie na upieczone ciasto i wkładamy od razu do nagrzanego piekarnika na około 9 minut. Z wystudzonego ciasta wycinamy foremką serca.
Każde serce przecinamy w poprzek, na dwa blaty. W rondlu podgrzewamy maliny, sok z cytryny i cukier, aż do rozpuszczenia cukru. Tak powstałą masę przecieramy przez sito, by uzyskać gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i następnie mieszamy ją z malinowym puree. W mikserze ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę z mascarpone. Do piany dodajemy mus malinowy i delikatnie mieszamy.
Gotową masą przekładamy czekoladowe serca, które możemy dodatkowo udekorować cukrem pudrem. Chociaż przepis wymaga czasu, warto poświęcić się dla swojej ukochanej mamy. To będzie brownie w kształcie serca i… od serca!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Mój oryginalny nie będzie bo kupuje pralkę w media expercie haha ;P

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3