Dzień Pikantnych Potraw 2022. Zobacz dania, które rozgrzewają do czerwoności [PRZEPISY]
Diabelskie Pappardelle
Składniki
30 dag cienko pokrojonej polędwicy wołowej
makaron Lubella Pappardelle
łyżka masła
duża cebula drobno posiekana
90 ml koniaku (lub brandy/burbon)
2-3 dobre szczypty chili
300 ml śmietany 36%
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub szałwia do posypania
parmezan (opcjonalnie)
Wykonanie
Makaron ugotować 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
W międzyczasie wlać olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodać do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodać polędwicę wołową.
Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obrócić kawałki na drugą stronę i dodać do nich cebulę. Smażyć razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodać chili i podlać koniakiem.
Po 30 sekundach dolać śmietanę, dodać sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodać do niego makaron. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.