Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień Placków Ziemniaczanych. 13 listopada placki ziemniaczane mają swoje święto. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane?

mad
Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. Jak zrobić placki idealne? Zobaczcie przepisy!
Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. Jak zrobić placki idealne? Zobaczcie przepisy! pixabay.com
Placki ziemniaczane doczekały się swojego święta. Dzień Placków Ziemniaczanych obchodzimy 13 listopada. Jak zrobić dobre placki? Zobaczcie przepisy!

Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Co zrobić, żeby były idealne? Kto ogląda Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler ten wie, że placki ziemniaczane są prawdziwym testem dla kucharzy. Gesslerowe: „Poproszę jednego placka ziemniaczanego!” sprawia, że u wielu szefów kuchni trzęsą się ręce. Według Magdy Gessler, placki muszą być chrupiące, świeżo zrobione i nie mogą zawierać za dużo mąki.
Spytaliśmy naszych Czytelników i szefów kuchni o przepis na pyszne placki ziemniaczane. Wybraliśmy kilka – polecamy spróbować.

Chrupiące placki ziemniaczane według Roberta Muzyczki.
Chrupiące placki ziemniaczane według Roberta Muzyczki.

Chrupiące placki ziemniaczane według Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonosze [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju (oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm ) z obu stron na złoty kolor.

Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek.
Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek.

Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek Justyny Kalemby z Brzezinki [PRZEPIS]

Składniki

  • ok. kg ziemniaków
  • cebula
  • mąka (łyżka)
  • łyżeczka kminku
  • 2 jajka
  • smalec
  • sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć wodę. Dodać drobno posiekaną cebulę, łyżeczkę kminku, sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wlać do masy, z białek ubić pianę. Ubitą pianę dodać ostrożnie do masy, lekko wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, dodać mąkę. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Dzięki pianie z białek placki są bardzo puszyste, a dzięki smażeniu na smalcu – chrupkie.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym.
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 20 dag świeżych grzybów
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 mała cebulka

Wykonanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Smażyć na patelni nakładając łyżką małe placuszki na rumiano. Osobno zrobić sos grzybowy. Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić w paseczki. Zagotować je w małej ilości wody i odcedzić. Pokroić małą cebulkę w piórka, zeszklić ją na oleju i dodać odcedzone grzybki, podlać 4 łyżkami wody i pogotować z 10 minut. Następnie dodać śmietanę. Można oprószyć mąką i chwilę jeszcze podsmażyć. Sosem polać placki ziemniaczane.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska